Kinderen met langdurige buikpijn zijn die geholpen met hypnotherapie?

De afdeling Huisartsgeneeskunde en Ouderengeneeskunde van het UMCG doet onderzoek naar een nieuwe behandeling van buikpijn bij kinderen. Het doel van het onderzoek is om te kijken of hypnotherapie als thuisbehandeling kan helpen bij kinderen met langdurige buikpijn die bij de huisarts komen. Alle kinderen van 7 t/m 17 jaar met langdurige buikpijn kunnen zich nu aanmelden voor dit onderzoek, ook als ze nog niet bij de huisarts zijn geweest.

Langdurige buikpijn komt veel voor bij kinderen. In de meeste gevallen is de buikpijn functioneel. Dit betekent dat de buikpijn niet veroorzaakt wordt door een afwijking in de organen. Er is momenteel geen behandeling voor functionele buikpijn bij de huisarts. De huisarts geeft informatie en geruststelling dat er niets ergs aan de hand is. Voor veel kinderen is dit echter niet voldoende, want bijna de helft van de kinderen heeft nog steeds buikpijn na 1 jaar.

Hypnotherapie als thuisbehandeling
Bij hypnose denkt men vaak aan een man met een klokje, maar dat is show hypnose en wordt niet gebruikt bij medische hypnose. Medische hypnose is te vergelijken met dagdromen met een doel, voorbeelden van doelen zijn een rustige buik en lekker slapen. In het ziekenhuis wordt steeds vaker hypnotherapie ingezet als behandeling voor functionele buikpijn. Uit onderzoek uit het ziekenhuis blijkt dat hypnotherapie als thuisbehandeling de buikpijn verminderde bij 75% van de kinderen. De kinderen gingen meer naar school, hadden een betere kwaliteit van leven en hoefden minder vaak naar de arts. Deze behandeling bestaat uit 5 luisteroefeningen die zijn ingesproken door een hypnotherapeut. Bij kinderen die bij de huisarts komen is nog niet onderzocht of hypnotherapie werkt. Het is belangrijk om dit te onderzoeken omdat hypnotherapie misschien eerder ingezet kan worden, wat kan leiden tot beter beloop van de buikpijn en minder verwijzingen naar het ziekenhuis.

Vermindert hypnotherapie de buikpijn?
In dit onderzoek worden kinderen van 7 t/m 17 jaar willekeurig ingedeeld in 2 groepen: de ene groep krijgt zorg van de huisarts, de andere groep krijgt zorg van de huisarts en hypnotherapie als thuisbehandeling. De onderzoekers vergelijken de groepen en kunnen dan kijken of hypnotherapie de buikpijn vermindert. De onderzoekers kijken ook naar andere aspecten zoals kwaliteit van leven, angst en depressie en zorgkosten. Er zijn 200 kinderen als deelnemer nodig en het onderzoek duurt nog 2 jaar. Begin 2025 zijn de eerste resultaten van het onderzoek te verwachten.

Aanmelden deelnemers
Kinderen tussen de 7 en 17 jaar met langdurige buikpijn kunnen zich aanmelden voor dit onderzoek. Op deze website staat meer informatie over het onderzoek.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: UMCG / Joost Wessels
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMCG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Kan hypnotherapie kinderen met langdurige buikpijn helpen?
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 13 okt 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!