Hier kunnen patiënten met hartaandoeningen zich in één dag(deel) laten onderzoeken op hun cognitieve klachten

Amsterdam UMC opent de eerste hart-breinkliniek in Nederland. Hier kunnen patiënten met hartaandoeningen zich in één dag(deel) laten onderzoeken op hun cognitieve klachten. Hartproblemen kunnen namelijk tot geheugenklachten leiden. Initiatiefnemer prof. dr. Majon Muller: “Het tijdig herkennen van de geheugenklachten bij hartpatiënten is heel belangrijk. Dan kun je eerder de juiste zorg geven. Deze klachten worden nu vaak te laat ontdekt.“

Onderzoek laat zien dat één op de vier mensen met hartfalen of een vernauwing in de halsslagader moeite heeft met hersentaken, zoals geheugentesten. De verwachting is dat het aantal hartpatiënten de komende jaren stijgt en zo ook deze cognitieve problemen zoals geheugenklachten. Hartpatiënten hebben vanwege deze problemen extra risico op verdere (lichamelijke en geestelijke) achteruitgang.

Werkwijze
De hart-breinkliniek is geen nieuw gebouw, maar een nieuwe werkwijze. In deze kliniek werken de cardioloog en internist ouderengeneeskunde/geriater samen om naar de hele mens met chronische hart- en vaatziekten te kijken. Deze samenwerking moet ervoor zorgen dat hartpatiënten sneller zorg krijgen bij bijvoorbeeld geheugenproblemen. Dat voorkomt dat hun klachten onnodig verergeren. “De zorg voor hart en hersenen is op dit moment te veel gescheiden”, legt Muller uit: “Ons hart, bloedvaten en hersenen zijn sterk met elkaar verbonden. Toch komen mensen met hartklachten terecht bij een cardioloog en mensen met cognitieve problemen bij een neuroloog, internist of geriater. Juist door beide specialismen in de diagnose te betrekken kunnen we tot een goede behandeling komen die ook werkt.”

Wat is het doel?
Het primaire doel van hart-breinkliniek is om de kwaliteit van leven van hartpatiënten te vergroten. Patiënten krijgen hier eerder de juiste hulp en zorg voor hun cognitieve problemen. Ook wordt verdere achteruitgang van hun hart en de hersenen zoveel mogelijk voorkomen. Als mensen bijvoorbeeld eerder medicijnen krijgen. kunnen soms ernstige complicaties en ziekenhuisopnames worden voorkomen. En dat scheelt natuurlijk

Onderzoek
De eerste hart-breinkliniek is onderdeel van een groter project waarin een team wetenschappers met steun van de Hartstichting de relatie verstoringen in de bloeddoorstroming en geheugenproblemen onderzoekt. Er is nog veel onbekend over deze relatie. Zo weten we bijvoorbeeld nog niet welke hartpatiënt cognitieve problemen zal krijgen. Onderzoek is nodig om de kennis hierover te vergroten om zo in de toekomst zorg op maat voor deze patiënten te kunnen bieden.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Amsterdam UMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Amsterdam UMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Amsterdam UMC opent de eerste hart-breinkliniek in Nederland
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 03 nov 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!