Naar schatting heeft ruim 6% van de Nederlanders het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Prof. dr. Daniel Keszthelyi ontvangt een prestigieuze European Research Council Starting Grant van 1,5 miljoen euro voor innovatief onderzoek naar de werking van neurostimulatie bij de behandeling van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Keszthelyi is hoofd van de onderafdeling Maag-Darm-Lever ziekten van het Maastricht UMC+ en onderzoeker bij NUTRIM, School for Nutrition and Translational Research in Metabolism.

Naar schatting heeft ruim 6% van de Nederlanders het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Een chronische darmaandoening die zich kenmerkt door vaak en hevige buikpijn, buikkrampen, problemen met ontlasting, een opgezette buik of winderigheid. Een mogelijke oorzaak van PDS is verstoring van de hersen-darm-as, de communicatie tussen de hersenen en darmen en vice versa.

Stimulering nervus vagus
Keszthelyi veronderstelt dat met autonome neuromodulatie herstel van deze disbalans mogelijk is. Zijn nieuwe onderzoek richt zich dan ook specifiek hier op. Een vraag die hij wil beantwoorden is of niet-invasieve transcutane elektrische nervus vagus stimulatie (tVNS) effectief is bij patiënten met PDS. Hierbij worden via een veilig en gebruiksvriendelijk apparaatje op het oor elektrische stroompjes door de huid heen gegeven aan de nervus vagus, de langste zenuw in ons lichaam die het brein met onder meer de darmen verbindt. Keszthelyi: “De klinische werkzaamheid van deze vagale neuromodulatie is bij PDS nog niet wetenschappelijk bewezen. Als uit mijn onderzoek blijkt dat het effectief is, kan dit het therapeutische landschap van PDS en andere pijnstoornissen fundamenteel veranderen.”

Ontwikkeling profielen PDS
Daarnaast wil hij door het combineren van biometrische gegevens en neuroimaging nieuwe multimodale voorspellende biomarkers ontwikkelen voor PDS.  Keszthelyi: “Ik ga ervan uit dat PDS-patiënten verschillende neurologische profielen van pijngevoeligheid hebben. Door deze inzichtelijk te krijgen, kunnen we mogelijk voorspellen of een patiënt baat heeft bij de nieuwe behandelaanpak met neurostimulatie. Ook dat zou een belangrijke doorbraak zijn in de gepersonaliseerde aanpak van het Prikkelbare Darm Syndroom.”


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Maastricht UMC+
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Maastricht UMC+
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Prestigieuze Europese subsidie voor onderzoek naar neurostimulatie bij Prikkelbare Darm Syndroom
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 23 nov 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!