Naar schatting heeft ruim 6% van de Nederlanders het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS)

Prof. dr. Daniel Keszthelyi ontvangt een prestigieuze European Research Council Starting Grant van 1,5 miljoen euro voor innovatief onderzoek naar de werking van neurostimulatie bij de behandeling van het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Keszthelyi is hoofd van de onderafdeling Maag-Darm-Lever ziekten van het Maastricht UMC+ en onderzoeker bij NUTRIM, School for Nutrition and Translational Research in Metabolism.

Naar schatting heeft ruim 6% van de Nederlanders het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Een chronische darmaandoening die zich kenmerkt door vaak en hevige buikpijn, buikkrampen, problemen met ontlasting, een opgezette buik of winderigheid. Een mogelijke oorzaak van PDS is verstoring van de hersen-darm-as, de communicatie tussen de hersenen en darmen en vice versa.

Stimulering nervus vagus
Keszthelyi veronderstelt dat met autonome neuromodulatie herstel van deze disbalans mogelijk is. Zijn nieuwe onderzoek richt zich dan ook specifiek hier op. Een vraag die hij wil beantwoorden is of niet-invasieve transcutane elektrische nervus vagus stimulatie (tVNS) effectief is bij patiënten met PDS. Hierbij worden via een veilig en gebruiksvriendelijk apparaatje op het oor elektrische stroompjes door de huid heen gegeven aan de nervus vagus, de langste zenuw in ons lichaam die het brein met onder meer de darmen verbindt. Keszthelyi: “De klinische werkzaamheid van deze vagale neuromodulatie is bij PDS nog niet wetenschappelijk bewezen. Als uit mijn onderzoek blijkt dat het effectief is, kan dit het therapeutische landschap van PDS en andere pijnstoornissen fundamenteel veranderen.”

Ontwikkeling profielen PDS
Daarnaast wil hij door het combineren van biometrische gegevens en neuroimaging nieuwe multimodale voorspellende biomarkers ontwikkelen voor PDS.  Keszthelyi: “Ik ga ervan uit dat PDS-patiënten verschillende neurologische profielen van pijngevoeligheid hebben. Door deze inzichtelijk te krijgen, kunnen we mogelijk voorspellen of een patiënt baat heeft bij de nieuwe behandelaanpak met neurostimulatie. Ook dat zou een belangrijke doorbraak zijn in de gepersonaliseerde aanpak van het Prikkelbare Darm Syndroom.”

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: Maastricht UMC+
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Maastricht UMC+
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.mumc.nl/actueel/nieuws/prestigieuze-europese-subsidie-voor-onderzoek-naar-neurostimulatie-bij-prikkelbare
Originele titel: Prestigieuze Europese subsidie voor onderzoek naar neurostimulatie bij Prikkelbare Darm Syndroom
Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
Datum: 2022-11-23


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com