De sedaties vinden plaats in een behandelruimte bij het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT)

Kinderen die een kleine ingreep ondergaan, zoals een punctie of een biopt, hoeven hiervoor sindskort niet meer onder algehele narcose. Sedatie, ook wel een roesje genoemd, volstaat. Dit biedt voordelen voor de kinderen, naasten en het ziekenhuis.

De sedaties vinden plaats in een behandelruimte bij het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT). Kinderen hoeven dus niet meer naar de operatiekamer. Dat scheelt tijd, omdat de hygiëne-eisen op een operatiekamer strikt zijn.

Kinderen en hun ouders hoeven zich niet eerst om te kleden. Ook kunnen ouders dichter in de buurt blijven. Dat helpt om de ingreep wat minder spannend te maken, zowel voor het kind als de ouders. Bovendien zijn kinderen na een sedatie sneller opgeknapt dan na een algehele narcose.

Twee physician assistants (PA) van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis kunnen deze sedaties zelfstandig uitvoeren. Een anesthesioloog is op afroep beschikbaar.

Goud waard
Anesthesioloog Lonneke Staals is enthousiast: ‘Vanaf begin 2023 willen we het aantal sedaties uitbreiden. Veel ingrepen blijken zich hier voor te lenen. Denk aan gipswissels, wondverzorgingen en het verwijderen van drains. Onze twee PA’s zijn goud waard, zij kunnen het gehele scala aan comfortzorg bieden. Dan doel ik op het afleiden met een VR-bril tot lachgassedatie, maar je kunt ook denken aan diepere sedaties als dat nodig is. Ik vind dit een prachtig voorbeeld van wat je in de functie van PA kunt bereiken.’

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / Carla Jongenengel
Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
Wat is de URL bij deze bron?: https://amazingerasmusmc.nl/kind-zwanger/sophia-kinderziekenhuis-start-met-ingrepen-met-alleen-sedatie/
Originele titel: Kinderanesthesiologen starten met ingrepen met alleen sedatie
Doelgroep: Zorgprofessionals
Datum: 2022-12-01


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com