De sedaties vinden plaats in een behandelruimte bij het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT)

Kinderen die een kleine ingreep ondergaan, zoals een punctie of een biopt, hoeven hiervoor sindskort niet meer onder algehele narcose. Sedatie, ook wel een roesje genoemd, volstaat. Dit biedt voordelen voor de kinderen, naasten en het ziekenhuis.

De sedaties vinden plaats in een behandelruimte bij het Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT). Kinderen hoeven dus niet meer naar de operatiekamer. Dat scheelt tijd, omdat de hygiëne-eisen op een operatiekamer strikt zijn.

Kinderen en hun ouders hoeven zich niet eerst om te kleden. Ook kunnen ouders dichter in de buurt blijven. Dat helpt om de ingreep wat minder spannend te maken, zowel voor het kind als de ouders. Bovendien zijn kinderen na een sedatie sneller opgeknapt dan na een algehele narcose.

Twee physician assistants (PA) van het Erasmus MC Sophia Kinderziekenhuis kunnen deze sedaties zelfstandig uitvoeren. Een anesthesioloog is op afroep beschikbaar.

Goud waard
Anesthesioloog Lonneke Staals is enthousiast: ‘Vanaf begin 2023 willen we het aantal sedaties uitbreiden. Veel ingrepen blijken zich hier voor te lenen. Denk aan gipswissels, wondverzorgingen en het verwijderen van drains. Onze twee PA’s zijn goud waard, zij kunnen het gehele scala aan comfortzorg bieden. Dan doel ik op het afleiden met een VR-bril tot lachgassedatie, maar je kunt ook denken aan diepere sedaties als dat nodig is. Ik vind dit een prachtig voorbeeld van wat je in de functie van PA kunt bereiken.’


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Erasmus MC / Carla Jongenengel
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Kinderanesthesiologen starten met ingrepen met alleen sedatie
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 01 dec 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!