Na een amputatie is er in Nederland de mogelijkheid om een hersteloperatie te laten uitvoeren

Borstreconstructie met eigen vetcellen wordt per 1 januari 2023 toegelaten tot de basisverzekering. Dat maakte Zorginstituut Nederland maandag 19 december bekend. Om de ingreep vergoed te krijgen gelden nog wel strenge voorwaarden: vergoeding is alleen mogelijk voor de behandeling van vrouwen met een totale borstverwijdering na borstkanker of uit voorzorg vanwege een genetisch risico op borstkanker.

Nieuwe keuzemogelijkheid na borstamputatie
Na een amputatie is er in Nederland de mogelijkheid om een hersteloperatie te laten uitvoeren. Een nieuwe borst kon al gemaakt worden door gebruik te maken van (siliconen) implantaten of een grote transplantatie van vet en huid vanuit de buik, bil of benen. Ook is er de keuze om geen borstreconstructie te ondergaan. Vanaf 1 januari 2023 zal hier een methode aan toegevoegd worden: een borstreconstructie met eigen vetcellen.

Vrouwen moeten dus over voldoende vetweefsel beschikken, en bereid zijn om meerdere operaties te ondergaan om deze borst te creëren. De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) is blij met dit goede nieuws voor vrouwen. Voorzitter Bert van Drunen: “Met dank aan grootschalig onderzoek sinds 2015 krijgen vrouwen een extra keuze na borstamputatie”.

Grootschalig onderzoek sinds 2015
Al sinds oktober 2015 is er in een kleine groep ziekenhuizen een groot wetenschappelijk onderzoek uitgevoerd: de BREAST trial. Dit onderzoek heeft ertoe geleid dat het Zorginstituut Nederland heeft geconcludeerd dat borstreconstructie met eigen vetweefsel na een totale borstverwijdering een effectieve behandeling is voor deze vrouwen. Deze behandeling wordt ook wel lipofilling of AFT (Autologous Fat Transfer) genoemd.

Aanbod behandeling in stappen verspreid over Nederland
De behandeling wordt niet overal tegelijk in Nederland aangeboden. De reden hiervoor is dat plastisch chirurgen ervaring moeten opdoen voordat deze toepassing van AFT aangeboden kan worden. In 2023 zullen de ziekenhuizen die aan het wetenschappelijk onderzoek meededen stapsgewijs uitgebreid worden, waarbij spreiding over Nederland als eerste voorwaarde gehanteerd zal worden. Een lijst met ziekenhuizen waar AFT na een totale borstverwijdering aangeboden wordt, zal via de website van de NVPC gepubliceerd worden na afronding van de scholing.

Informatie
In samenwerking met patiëntenverenigingen wordt informatiemateriaal ontwikkeld over de voor- en nadelen van de ingreep. Ook deze informatie is te zijner tijd beschikbaar via de website van de NVPC.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: NVPC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : NVPC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Nieuwe techniek om borsten te herstellen toegelaten tot basisverzekering
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 19 dec 2022

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!