Slokdarmafsluiting is een zeldzame, aangeboren afwijking waarbij baby’s een deel van hun slokdarm missen

Het PORTRAIT-onderzoek in het Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) heeft financiering ontvangen van de For Wis(h)dom Foundation. Met dit geld kan onderzoek gedaan worden naar een nieuwe kijkoperatie om benauwdheid bij baby’s weg te nemen met minder risico.

De For Wis(h)dom Foundation is een stichting die een betekenisvolle bijdrage wil leveren aan onderzoek naar de behandeling van zeldzame ziektes. In totaal kent de For Wis(h)dom Foundation €297.311,- toe aan de onderzoeksprojecten. Het geld zal in drie delen beschikbaar gemaakt worden voor deze onderzoeken over de komende drie jaar. Dankzij deze donatie kan het WKZ de komende jaren onderzoek doen naar de effectiviteit van een nieuwe, combinerende kijkoperatie bij baby’s. Het onderzoeksproject start dit jaar.

Voorkomen van benauwdheidsproblemen bij baby’s
Slokdarmafsluiting is een zeldzame, aangeboren afwijking waarbij baby’s een deel van hun slokdarm missen. Hierdoor kunnen ze geen voedsel opnemen en worden ze met spoed opgenomen in het ziekenhuis. In het ziekenhuis krijgen de pasgeboren baby’s voeding via een infuus. Daarna worden ze zo snel mogelijk geopereerd. Tijdens de operatie wordt de slokdarm weer vastgemaakt aan de maag.

Meestal hebben baby’s met een slokdarmafsluiting ook een slappe luchtpijp, waardoor de luchtpijp een beetje in elkaar zakt. Dit zorgt voor benauwdheid en zuurstoftekort bij de pasgeboren baby’s. Bij sommige baby’s verergert de benauwdheid na de operatie omdat de luchtpijp nog verder inklapt. Dit kan infecties en in sommige gevallen zelfs levensbedreigende ademnood veroorzaken. Bij zulke gevaarlijke gevallen moet soms een tweede, lange en risicovolle operatie gedaan worden om de achterkant van de luchtpijp vast te maken aan de wervelkolom, zodat de luchtpijp beter openblijft.

Nieuwe operatie
In 2017 heeft het WKZ een kijkoperatie ontwikkeld om deze twee operaties in één keer uit te voeren. Met de PORTRAIT-studie onderzoeken wetenschappers of baby’s na deze nieuwe ingreep minder luchtwegproblemen krijgen dan baby’s zonder de nieuwe ingreep. Als blijkt dat de combinatie van de twee operaties inderdaad beter werkt, hoeven baby’s niet langer een tweede operatie te ondergaan met risico op schade aan essentiële organen. Zo krijgt de baby een betere basisgezondheid en heeft het kindje minder kans op luchtwegproblemen.

Het team dat dit onderzoek coördineert bestaat uit dr. M.Y.A. Lindeboom, dr. S.H.A.J. Tytgat end dr. A.J.N. Bittermann van het Congenital Esophageal and Airway TEAM van het Wilhemina Kinderziekenhuis. Andere ziekenhuizen die meedoen zijn Erasmus MC Rotterdam, Great Ormond Street Hospital Londen, Karolinska University Hospital Stockholm en Wroclaw University Hospital.

Vrienden UMC Utrecht & Wilhelmina Kinderziekenhuis
Deze onderzoeken kunnen starten dankzij de steun van de For Wis(h)dom Foundation aan Vrienden UMC Utrecht & Wilhelmina Kinderziekenhuis, het goede doel van het (kinder)ziekenhuis. Wilt u meer weten over hoe u onderzoek naar nieuwe behandelingen in het UMC Utrecht vooruit kunt helpen? Kijk hier.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: UMC Utrecht
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMC Utrecht
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Geld voor onderzoek naar benauwdheid bij baby’s
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 14 jan 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!