Op 2 februari vond in heel Nederland onder leiding van het Maastricht UMC+  en het LUMC een uniek zogenoemd ‘flashmob’ onderzoek plaats

Wie op de spoedeisende hulp van een ziekenhuis terecht komt, wordt vaak opgenomen. Maar is dat wel in het belang van de patiënt of is het echt nodig? Tegenwoordig bestaan er mogelijkheden om, vanuit het ziekenhuis, de patiënt thuis te monitoren. Op die manier kan iemand thuis herstellen en kan de behandeling tijdig worden bijgestuurd vanuit het ziekenhuis. Hoe patiënten en artsen denken over zo’n thuisbehandeling bij acute aandoeningen, dat willen onderzoekers graag weten. Vandaar dat op 2 februari in heel Nederland onder leiding van het Maastricht UMC+ (MUMC+) en het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een uniek zogenoemd ‘flashmob’ onderzoek plaatsvond op de SEH’s van 40 ziekenhuizen.

Het onderzoek is gericht op patiënten die op die dag op de SEH binnenkomen met een acute  ziekte en mensen die een dag eerder na binnenkomst op de spoedeisende hulp in het ziekenhuis zijn opgenomen. Het gaat dan bijvoorbeeld om patiënten met een longontsteking of buikpijn.  “We vragen hen of ze met hulpmiddelen naar huis zouden willen én kunnen. Ook vragen we naar de mogelijkheden die zij hiervoor in huis hebben en of ze zich capabel en fit genoeg voelen om met monitoringapparatuur om te gaan”, zegt Davy van Dam, internist acute geneeskunde i.o. in het MUMC+.

Met de ontwikkelende technologie voor thuismonitoring en de druk op capaciteit in de zorg, is het belangrijk om te onderzoeken of patiënten ook thuis behandeld kunnen en willen worden. Of dat mogelijk is hangt af van de ziekte, maar ook van de patiënt. Voelt men zich veilig, kunnen zij de apparatuur die ze mee krijgen bedienen? Menigeen kan prima met een app of internet overweg maar heeft daar bij ziekte wellicht de puf niet voor. Al die informatie wordt op 2 februari van 8.00 – 22.00 uur verzameld op de SEH’s van de deelnemende ziekenhuizen in heel Nederland.

Internisten acute geneeskunde in Maastricht en Leiden organiseerden deze ‘flashmob’ studie in één dag. Door dit samen met veel andere Nederlandse ziekenhuizen te doen, verwachten de onderzoekers dat voldoende patiënten en artsen meedoen. De onderzoekers gebruiken de resultaten voor een goede en snelle analyse van de wensen en mogelijkheden voor  thuisbehandeling bij acute ziekte. De resultaten verwachten zij voor de zomer 2023 te kunnen laten zien.

Bron: Maastricht UMC+


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 02 feb 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!