Met een CTG (hartfilmpje) wordt de hartslag van een ongeboren baby onderzocht

Na een succesvolle proef blijft Ziekenhuis Gelderse Vallei zwangere vrouwen die extra zorg nodig hebben, thuis controleren met thuismonitoring. In plaats van dagelijks komen zwangeren nog maar één keer per week naar het ziekenhuis en blijft er een bed vrij op de afdeling voor andere patiënten: een win-winsituatie.

Met een CTG (hartfilmpje) wordt de hartslag van een ongeboren baby onderzocht. Bij een risicovolle zwangerschap is er regelmatig zo’n CTG nodig. De zwangere vrouw moet dan vaak dagelijks hiervoor naar het ziekenhuis. In sommige gevallen volgt een opname om de baby langer achter elkaar in de gaten te houden. Deze ziekenhuisbezoeken en –opnames hebben veel impact op het leven van de zwangere en haar omgeving.

Zelf thuis een hartfilmpje maken van de baby
In 2022 is Ziekenhuis Gelderse Vallei daarom een proef gestart: thuismonitoring voor zwangeren. De resultaten zijn zo goed dat de thuismonitoring nu een vaste plaats krijgt in de zorg voor zwangere vrouwen. Zwangeren die voor langere tijd achter elkaar in de gaten gehouden moeten worden, krijgen vanuit het ziekenhuis instructies hoe zij thuis zelf een hartfilmpje (CTG) van hun baby kunnen maken. De zorgverleners in het ziekenhuis kijken op afstand mee met het CTG.

Na afloop van de meting is er altijd telefonisch contact met de gespecialiseerd verpleegkundige. Dan wordt er gekeken of de thuismonitoring op deze manier veilig door kan gaan of dat zorg in het ziekenhuis nodig is. Zwangeren kunnen het altijd aangeven als ze met de thuismonitoring willen stoppen, als ze liever naar het ziekenhuis komen. Het belangrijkste is dat zij zich er goed bij voelen.

Vergroten zelfstandigheid van zwangeren
Gynaecoloog Ineke Krabbendam: ‘Patiënten zijn tot nu toe heel tevreden over deze manier van monitoren. De thuismonitoring vergroot de zelfstandigheid van de zwangere. Doordat er altijd iemand meekijkt in het ziekenhuis ervaren ze comfort en gemak: ze voelen zich veiliger door de monitoring van de baby op afstand. Bovendien scheelt het de nodige ritjes naar het ziekenhuis nu de meting vanuit huis kan en heeft het minder invloed op de thuissituatie. En in het ziekenhuis is er een bed vrij voor patiënten die echt in het ziekenhuis moeten verblijven’.

Lees hier het artikel van 24-02-2023 op Skipr: Telemonitoring zwangerschap thuis even veilig als ziekenhuisopname

Bron: Ziekenhuis Gelderse Vallei

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Datum: 2023-02-28


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com