Deze groep patiënten heeft zorg op maat nodig

Elk jaar krijgen in Nederland 3.900 jongvolwassenen, in de leeftijd tussen 18 en 39 jaar, te horen dat zij kanker hebben. AYA’s, adolescents and young adults, zijn in de bloei van hun leven en hebben leeftijdsspecifieke vragen en behoeften. Om de zorg en behandeling hier op af te stemmen, is Franciscus Gasthuis & Vlietland onderdeel van het Nationaal AYA Jong & Kanker Zorgnetwerk. Deze AYA-zorg gaat uit van de vraag: ‘Wie ben jij en wat heb jij nodig?’ tijdens en na kanker.

De meerderheid van alle kankerpatiënten is ouder dan 60 jaar, wat maakt dat jongvolwassenen vaak een uitzondering vormen. Zij kampen met andere vragen. Kan ik nog solliciteren? Hoe moet het met mijn studie? Kan ik een gezin stichten of een hypotheek afsluiten? Hoe ga ik om met intimiteit en seksualiteit? Het zijn enkele voorbeelden. Ook blijkt uit onderzoek dat kankercellen zich soms anders gedragen in een jongvolwassen lichaam dan in dat van ouderen en kinderen. Erfelijke aanleg speelt bovendien ook vaker een rol bij het ontstaan van de kanker.

Zorg op maat in Franciscus
Stephanie Feldmann, initiatiefneemster en verpleegkundig specialist bij de Franciscus Borstkliniek vertelt: ‘Deze groep patiënten heeft zorg op maat nodig. Het AYA-zorgnetwerk ondersteunt bij deze aanpak. Zo heeft het zorgnetwerk een speciale vragenlijst opgesteld die kan helpen bij het voeren van het juiste gesprek. Ook kun je werken met plannen van aanpak, die landelijk zijn vastgesteld. Zo zorgen de ziekenhuizen, die zijn aangesloten bij het netwerk ervoor dat jongvolwassenen met kanker overal in Nederland dezelfde benadering krijgen. Alles is af te stemmen op de persoonlijke wensen van de patiënt. Kom je hier als AYA binnen? Dan krijg je direct jouw AYA-consulent aan je gekoppeld. Zo kunnen we optimaal hulp en begeleiding bieden in een onrustige tijd. Ik ben trots dat wij hier als Franciscus nu onderdeel van zijn en specifieke zorg geven aan een groep mensen die het hard nodig heeft.’

Topklinisch expertisecentrum
De Franciscus Borstkliniek is sinds juli 2021 een topklinisch expertisecentrum. Deze topklinische erkenning geeft aan dat de zorg rondom patiënt zo goed mogelijk georganiseerd wordt. Alle betrokken zorgmedewerkers leveren vanuit hun eigen expertise hun aandeel in het zorgpad voor de patiënt en werken hierbij zoveel mogelijk samen. Hierdoor ben je als patiënt steeds goed geïnformeerd en weet je waar je aan toe bent. Franciscus biedt in totaal 6 topklinische expertisecentra voor de behandeling van complexe aandoeningen en focus op onderzoek en opleiden.

Bron: Franciscus Gasthuis & Vlietland


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 07 mrt 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!