Door zelf te meten krijgen patiënten meer inzicht in hun eigen waardes en houden zij meer de regie over hun eigen gezondheid

Patiënten die een afspraak hebben op de polikliniek anesthesie of maag-, darm- en leverziekten van Ziekenhuis Gelderse Vallei kunnen sinds kort zelf hun vitale waardes, zoals bloeddruk, hartslag en gewicht meten op een zelfmeetkiosk. Bij deze medische kiosk kan een patiënt metingen doen die noodzakelijk zijn voor zijn of haar afspraak bij de arts. De nieuwe werkwijze vergroot de patiëntbetrokkenheid en vermindert de werklast voor zorgmedewerkers. In eerste instantie gaat het om een proef. Als de zelfmeetkiosk goed bevalt, gaan ook andere poliklinieken ermee werken.

De Alviscan zelfmeetkiosk bestaat uit een touchscreencomputer, een weegschaal en een aantal sensoren. Hiermee kan de patiënt nauwkeurig zijn of haar bloeddruk, hartslag, saturatie (zuurstofgehalte in het bloed), gewicht en lengte meten en wordt de BMI-berekend. Aan de hand van instructies en video’s wordt een patiënt stap voor stap begeleid in het uitvoeren van metingen. Bij de kiosk staat een vrijwilliger klaar voor eventuele ondersteuning.

Betrokkenheid en tijd
De nieuwe werkwijze vergroot de patiëntbetrokkenheid en vermindert de werklast voor het zorgpersoneel. Door zelf te meten krijgen patiënten meer inzicht in hun eigen waardes en houden zij meer de regie over hun eigen gezondheid. En polimedewerkers houden meer tijd over voor andere zorghandelingen. 

Waardes verwerken
De kiosk meet alleen de vitale waardes die voor een patiënt nodig zijn voor de afspraak bij de arts. Vanwege de privacy van de patiënt komen de waardes niet op het scherm te staan. Het apparaat print een geanonimiseerde ticket, die de patiënt vervolgens meeneemt naar de poli-afspraak. Daar zal de poli-medewerker de metingen handmatig overnemen in het elektronisch patiëntendossier.

Bron: Ziekenhuis Gelderse Vallei


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 07 mrt 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!