Door zelf te meten krijgen patiënten meer inzicht in hun eigen waardes en houden zij meer de regie over hun eigen gezondheid

Patiënten die een afspraak hebben op de polikliniek anesthesie of maag-, darm- en leverziekten van Ziekenhuis Gelderse Vallei kunnen sinds kort zelf hun vitale waardes, zoals bloeddruk, hartslag en gewicht meten op een zelfmeetkiosk. Bij deze medische kiosk kan een patiënt metingen doen die noodzakelijk zijn voor zijn of haar afspraak bij de arts. De nieuwe werkwijze vergroot de patiëntbetrokkenheid en vermindert de werklast voor zorgmedewerkers. In eerste instantie gaat het om een proef. Als de zelfmeetkiosk goed bevalt, gaan ook andere poliklinieken ermee werken.

De Alviscan zelfmeetkiosk bestaat uit een touchscreencomputer, een weegschaal en een aantal sensoren. Hiermee kan de patiënt nauwkeurig zijn of haar bloeddruk, hartslag, saturatie (zuurstofgehalte in het bloed), gewicht en lengte meten en wordt de BMI-berekend. Aan de hand van instructies en video’s wordt een patiënt stap voor stap begeleid in het uitvoeren van metingen. Bij de kiosk staat een vrijwilliger klaar voor eventuele ondersteuning.

Betrokkenheid en tijd
De nieuwe werkwijze vergroot de patiëntbetrokkenheid en vermindert de werklast voor het zorgpersoneel. Door zelf te meten krijgen patiënten meer inzicht in hun eigen waardes en houden zij meer de regie over hun eigen gezondheid. En polimedewerkers houden meer tijd over voor andere zorghandelingen. 

Waardes verwerken
De kiosk meet alleen de vitale waardes die voor een patiënt nodig zijn voor de afspraak bij de arts. Vanwege de privacy van de patiënt komen de waardes niet op het scherm te staan. Het apparaat print een geanonimiseerde ticket, die de patiënt vervolgens meeneemt naar de poli-afspraak. Daar zal de poli-medewerker de metingen handmatig overnemen in het elektronisch patiëntendossier.

Bron: Ziekenhuis Gelderse Vallei

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Datum: 2023-03-07


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com