De afgelopen jaren is er binnen CAHAL sterk ingezet op het opleiden van de volgende generatie

Het Centrum voor Aangeboren Hartafwijkingen Amsterdam en Leiden (CAHAL) is de grootste opleider van kinderhartchirurgen in Nederland. Dat werpt dit jaar zijn vruchten af. Zo is dr. Léon Putman na het voltooien van zijn opleiding gecertificeerd tot de vierde congenitaal cardio-thoracaal chirurg binnen CAHAL. Daarnaast staat de volgende lichting kinderhartchirurgen al klaar.

Alle werkzame kinderhartchirurgen in Nederland worden geregistreerd door de Nederlandse Vereniging voor Thoraxchirurgie (NVT). Mede dankzij de recente certificatie van Putman heeft CAHAL momenteel een groot en flexibel team van werkzame kinderhartchirurgen.

Toekomst van kinderhartzorg gewaarborgd
De afgelopen jaren is er binnen CAHAL sterk ingezet op het opleiden van de volgende generatie. Daardoor zijn er de komende jaren genoeg kinderhartchirurgen werkzaam. Naast de recente registratie van Putman, is ook dr. Timofey Nevvazhay recent beëdigd tot kinderhartchirurg. De in Oekraïne geboren arts werkt sinds 2017 in het Hart Long Centrum Leiden en wordt binnenkort bijgeschreven in het register van de NVT. Drie van de in CAHAL werkzame chirurgen (Nevvazhay, Koolbergen en Hazekamp) behoren tot de meest ervaren kinderhartchirurgen van Nederland.

Voorloper als opleider
CAHAL blijft zich inzetten om ook de komende jaren nieuwe specialisten op te leiden. De samenwerking tussen de umc’ s in Leiden en Amsterdam heeft momenteel als enige centrum in Nederland nog een kinderhartchirurg in opleiding: Sailay Siddiqi. Zij is in september 2022 begonnen aan de opleiding. De verwachting is dat zij over 2,5 jaar het team van kinderhartchirurgen komt versterken.

“Dankzij onze inzet op het gebied van opleiding kunnen we ook in de toekomst hoogstaande kwalitatieve kinderhartzorg verlenen”, vertelt kinderhartchirurg prof. Mark Hazekamp. Naast de opleiding van Nederlandse hartchirurgen tot kinderhartchirurgen, werken er in CAHAL altijd 1 of 2 buitenlandse fellows die geheel of deels worden opgeleid tot kinderhartchirurg. Momenteel werkt er een Deense chirurg in het centrum.

“Binnen CAHAL zorgen we voor een continue doorstroom van kinderhartchirurgen”, vertelt Hazekamp. “Daarmee voldoen we niet alleen aan onze taak als opleider, maar kunnen we ook de toekomst van ons specialisme en de kinderhartzorg binnen ons centrum waarborgen.”

CAHAL moet behouden blijven
Congenitale cardio-thoracale chirurgie is een discipline binnen de cardio-thoracale chirurgie. Binnen dit vakgebied houden specialisten zich bezig met de chirurgische behandeling van aangeboren hartafwijkingen bij kinderen en volwassenen én van alle andere hartafwijkingen bij kinderen. CAHAL heef momenteel het grootste operationele team in Nederland binnen dit specialisme. Om de continuïteit van de kinderhartzorg te waarborgen, is het daarom noodzakelijk dat CAHAL behouden blijft.

Meer weten over de toekomst van CAHAL en waarom het centrum moet blijven bestaan? Bekijk onze dossierpagina.

Bron: LUMC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 19 mrt 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!