De aanwezigheid van een clown bij medische ingrepen helpt kinderen met pijn en angst om te gaan

Een rode neus en daarna de glimlach van een kind. Kinderen die begeleid worden door ziekenhuisclowns rapporteren minder angst en pijn bij medische ingrepen dan kinderen die door hun ouders worden begeleid. Dat blijkt uit onderzoek van psycholoog Heike Gerger van het Erasmus MC.

Angst en pijn in het ziekenhuis zijn nadelig op korte en lange termijn. Ze hinderen de behandeling. En zorgen voor een negatieve ervaring die kinderen nog lang met zich kunnen meedragen. De aanwezigheid van een clown bij medische ingrepen helpt kinderen met pijn en angst om te gaan. Dit blijkt uit onderzoek van psycholoog Heike Gerger van de afdeling Huisartsgeneeskunde van het Erasmus MC in samenwerking met Laura Caci en Thea Zander-Schellenberg uit Zwitserland.

Gerger: ‘Natuurlijk wil elke ouder zijn of haar kind beschermen. Met goed bedoelde opmerkingen zoals: ‘het is niet zo erg’ of ‘er is niets aan de hand’, proberen zij hun kroost te kalmeren. Maar als ouders zelf gespannen zijn, merkt het kind dit gelijk. Dit verbetert de situatie niet.’

Afleiding
Het positieve effect van de ziekenhuisclown is vergelijkbaar met andere manieren die angst en pijn verminderen. Denk aan een verpleegkundige die de aandacht van het kind afleidt of de aanwezigheid van dieren. ‘Verschillende activiteiten die de aandacht van de kinderen afleiden bij een behandeling zijn effectief’, aldus Gerger.

Wereldwijd zijn clowns al jaren actief in ziekenhuizen. Meestal werken ze voor organisaties die losstaan van ziekenhuizen. Ze zijn niet vaak onderdeel van het gezondheidszorgsysteem, zoals in Israël.

Waardevolle aanvulling
De onderzoekers analyseerden 28 bestaande studies uit 9 verschillende landen. In de studies wordt het effect van clowns vergeleken met andere methoden om pijn en angst verminderen, zoals angst en pijnmedicatie en het bijzijn van ouders. De kinderen ondergingen medische ingrepen zoals bloedprikken of voorbereidende procedures voor een operatie.

‘Laat ouders en kinderen kiezen tussen een clown, medicijn of andere interventie’

Gerger ziet clowns als waardevolle aanvulling in de zorg. Ze kijken naar wat het kind in een bepaalde situatie nodig heeft. Daar zit hun kracht, weet ze uit gesprekken met verpleegkundigen, ouders en clowns. ‘Het is niet alleen de lach die positieve gevoelens oproept, maar ook de relatie die ze aangaan met het kind en het vertrouwen en de ondersteuning die clowns geven aan kinderen.’

Keuze
Ze hoopt dat ziekenhuisclowns in de toekomst onderdeel worden van persoonsgerichte zorg die ouders kunnen kiezen. ‘Het verbetert de sfeer en energie in veel situaties. Maar misschien voelt niet iedereen voor deze vorm van afleiding. Laat ouders en kinderen daarom kiezen tussen een clown, medicijn of andere interventie om angst en pijn te verminderen.’

Bron: Erasmus UMC / Elaine Berghout


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 10 apr 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!