Vergeleken met de gemiddelde cijfers uit de periode vóór de COVID-pandemie (2015-2019) is er zelfs een toename van bijna 80 procent

Onderzoekers van de afdeling Oogheelkunde van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) rapporteren een toename van 64 procent van het aantal oogkasbreuken (orbitafracturen) in 2022 vergeleken met 2021. Vergeleken met de gemiddelde cijfers uit de periode vóór de COVID-pandemie (2015-2019) is er zelfs een toename van bijna 80 procent.

Dit is in lijn met de recente berichtgeving van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de stijging van het aantal verkeersdoden in 2022, met een stijging van bijna 27 procent ten opzichte van 2021.

In samenwerking met de afdeling Neurochirurgie van het LUMC zijn gegevens verzameld over orbitafracturen bij patiënten die in de periode 2012-2022 de spoedeisende hulp van het LUMC bezochten. Daarbij werd onder andere gekeken naar de leeftijd en naar de oorzaak van de orbitafractuur. Fietsongelukken werden ook nog gespecificeerd naar het soort fiets, zoals bijvoorbeeld de elektronische fiets (e-bike).

De toename van het aantal orbitafracturen is fors en in een derde van de fracturen is de oorzaak een fietsongeval. In de leeftijdscategorie 50-75 jaar is dat ongeveer in de helft van de gevallen. Het aandeel van de e-bike is verdubbeld, bij de 50+’ers is dat momenteel meer dan 22 procent.

Actualiteit
Uit de cijfers van het CBS blijkt dat van het totaal aantal van 737 verkeersdoden het in 291 keer van gevallen gaat om een fietser, waarvan bijna de helft 75 jaar of ouder was. (Bron: CBS, 2023). Vanwege deze actualiteit en de maatschappelijke discussie over verkeersveiligheid stellen de onderzoekers van het LUMC deze data beschikbaar vooruitlopend op een later geplande wetenschappelijk publicatie.

Bron: LUMC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 24 apr 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!