Via de medicatiebewaking in de apotheekinformatiesystemen en de KNMP Kennisbank kunnen apothekers deze adviezen raadplegen

De adviezen voor de DOAC’s na bariatrische chirurgie, en voor ciprofloxacine en gentamicine bij morbide obesitas wijzigen per 1 mei 2023. Apothekers kunnen deze adviezen raadplegen via de medicatiebewaking in de apotheekinformatiesystemen en de KNMP Kennisbank. 

DOAC’s na bariatrische chirurgie
De absorptie van dabigatran en rivaroxaban kunnen verminderd zijn bij patiënten na bariatrische chirurgie. Over het gebruik van edoxaban na bariatrische chirurgie zijn vrijwel geen gegevens bekend. Gebruik van dabigatran, rivaroxaban en edoxaban na bariatrische chirurgie dient daarom te worden vermeden. Het advies is om na bariatrische chirurgie een vitamine K-antagonist (VKA) of een laagmoleculairgewicht heparine (LMWH) te gebruiken, afhankelijk van de indicatie. 

Bij apixaban blijken na bariatrische chirurgie therapeutische spiegels te worden bereikt. Indien een VKA of LMWH niet mogelijk is, kan apixaban worden toegepast. Hierbij is het noodzakelijk om de apixaban- of anti-Xa-spiegels te monitoren.

Ciprofloxacine bij morbide obesitas
Bij patiënten met morbide obesitas lijkt de farmacokinetiek van ciprofloxacine in plasma niet veranderd te zijn. Wel is de penetratie in de huid en weke delen bij het gebruik van ciprofloxacine verminderd. Bij morbide obesitas is het advies om bij infecties van de huid en weke delen de dosering van ciprofloxacine te verhogen. Voor de overige indicaties hoeft de dosering van ciprofloxacine niet te worden aangepast.

Gentamicine bij morbide obesitas
Bij patiënten met morbide obesitas is er een correlatie gevonden tussen het totale lichaamsgewicht en de klaring van gentamicine. Daarnaast is de klaring afhankelijk van de nierfunctie. Bij patiënten met morbide obesitas en een gewicht tot 100 kg is aanpassing van de dosering niet nodig. Bij patiënten met morbide obesitas en een gewicht tussen 100 en 221 kg dient de aanvangsdosis aangepast te worden op basis van de nierfunctie. Vervolgens is het advies om verder te doseren op geleide van de concentratie. 

Bron: KNMP


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 26 apr 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!