Operaties aan de longen worden normaal uitgevoerd onder narcose, met beademing van een van beide longen

Onlangs vond bij Amsterdam UMC de eerste longoperatie plaats onder lokale verdoving met een roesje. Deze bijzondere operatietechniek waarbij de patiënt zelfstandig blijft ademen, is minder belastend. De patiënt kon de volgende ochtend alweer naar huis. Operaties aan de longen worden normaal uitgevoerd onder narcose, met beademing van een van beide longen.

De chirurgen moesten een stukje longweefsel bij de patiënt verwijderen om te achterhalen welke ziekte hij had. Tijdens deze kijkoperatie werd de patiënt niet beademd, en bleef hij dus zelfstandig ademen. Om ervoor te zorgen dat de patiënt niets voelde, werd de huid verdoofd en kreeg hij een roesje toegediend. Hierdoor voelde hij zich slaperig en comfortabel.

Drastische afname opnameduur
Sinds 2018 worden kijkoperaties in de borstkas bij Amsterdam UMC uitgevoerd via één kleine incisie, een snede van 3 à 4 centimeter. Via deze opening kan de chirurg in de borstkasholte allerlei longchirurgische ingrepen uitvoeren. Doordat de chirurg maar één snede maakt in plaats van vier, ervaren patiënten minder pijnklachten en herstellen ze sneller. Longchirurg Martijn van Dorp: “Deze manier van opereren is voor patiënten minder belastend. Deze operatietechniek heeft – samen met andere ontwikkelingen – gezorgd voor een drastische afname in de opnameduur van onze patiënten. Meer dan de helft van deze patiënten kan binnen 2 dagen het ziekenhuis weer verlaten.”

Meer vernieuwingen
Het longchirurgisch centrum van Amsterdam UMC is de afgelopen periode met nog meer vernieuwingen gestart om longoperaties minder belastend te maken voor de patiënt. Zo is het nu ook mogelijk om een deel van de grote luchtwegen te verwijderen en opnieuw aan elkaar vast te maken via een kijkoperatie met één kleine incisie. Ook bekijkt het centrum de mogelijkheden om via een andere plek in het lichaam bij de longen te komen, zoals via de buik of onder de ribben door. Mogelijk ervaren patiënten hierdoor nog minder pijnklachten na een longoperatie.

Teamwork
Amsterdam UMC heeft het grootste longchirurgisch centrum van Nederland. De longchirurgen leggen zich volledig toe op longchirurgie en hebben dus geen ander aandachtsgebied. Ook is er een relatief unieke samenwerking van cardiothoracaal chirurgen met longchirurgen waardoor optimaal gebruik gemaakt kan worden van elkaars kennis en kunde. De kijkoperatie onder lokale verdoving was dan ook teamwork: longchirurg Martijn van Dorp en cardiothoracaal chirurg Toon Winkelman werkten onder andere samen met anesthesist Caroline Eickhoff en sedatiespecialist Daan de Wit.

Bron: Amsterdam UMC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: Amsterdam UMC
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Amsterdam UMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Bijzondere longoperatie onder lokale verdoving minder belastend voor de patiënt
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 15 mei 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!