Te vroeg geboren baby’s zijn kwetsbaar, en lopen het risico een ontwikkelingsachterstand op te lopen

Slaaponderzoeker Jeroen Dudink van het UMC Utrecht en collega’s hebben een beurs van meer dan 400.000 euro gekregen. Daarmee gaan ze de invloed van licht op de ontwikkeling van het brein van te vroeg geboren baby’s op de neonatale intensive care (NICU) bestuderen. Het doel? Deze kinderen een passend ‘lichtdieet’ voorschotelen, zodat ze zich optimaal kunnen ontwikkelen.

Te vroeg geboren baby’s zijn kwetsbaar, en lopen het risico een ontwikkelingsachterstand op te lopen. Elk voordeel dat artsen ze kunnen geven is dus van levensbelang. “Wij kijken daarbij altijd naar de natuur voor inspiratie”, aldus neonatoloog Jeroen Dudink. “En in de baarmoeder, weten we uit onderzoek, heerst een duidelijk dag-nachtritme. We zijn ervan overtuigd dat het aanbieden van een dag-nachtritme het ongeboren kind helpt in de ontwikkeling.”

Bedden bij het raam 
Vanuit die overtuiging ontstond het idee om de invloed van daglicht op de hersenontwikkeling van te vroeg geboren baby’s te bestuderen. De Velux Stiftung ziet de waarde van het plan, en stelt ruim 400.000 euro beschikbaar voor een onderzoeksproject. Jeroen leidt dit project, BabyBright genaamd. Hij werkt daarbij samen met collega Laura Kervezee van het LUMC, die gespecialiseerd is in het dag-nachtritme dat ieder mens heeft (het zogeheten ‘circadiaanse ritme’), en professor Enrico Lopriore van de afdeling neonatologie van het LUMC. 

Het onderzoek vindt plaats op twee NICUs met verschillende ontwerpen, namelijk die van het UMC Utrecht (WKZ) en het LUMC. “In het project gaan we de licht-donkercycli in deze twee NICUs meten”, vertelt Jeroen. “Maakt het bijvoorbeeld uit dat in Leiden bijna alle bedden bij het raam staan, terwijl dat in Utrecht niet zo is? We volgen de kinderen ook langere tijd, zodat we de impact van licht op hun ontwikkeling kunnen bepalen.” 

Optimale blootstelling bepalen 
De onderzoekers kijken onder meer naar de slaap, groei, het immuunsysteem en de ontwikkeling van het circadiaanse ritme van de baby's. Ze nemen ook de samenstelling van het licht, dus de kleur van het licht waaraan de kindjes worden blootgesteld, mee in hun analyses. Uiteindelijk hopen ze zo te kunnen bepalen wat de beste lichtomstandigheden voor de NICU zijn. Jeroen: “Hopelijk kunnen we kwetsbare, te vroeg geboren kindjes op deze manier een betere kans bieden op een goede start van hun leven.” 

Bron: UMC Utrecht


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Naam auteur en/of bewerkt door: UMC Utrecht
  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMC Utrecht
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Onderzoek naar de invloed van licht op babybrein
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 06 jun 2023

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!