Ernstige ontstekingen van het hoornvlies bij contactlensgebruik komen in toenemende mate voor en zijn niet altijd goed te behandelen. De hoornvliesspecialisten van het UMC Utrecht zien met grote regelmaat ernstige ontstekingen waarbij onomstotelijk vaststaat dat deze het gevolg zijn van contactlensgebruik.

Vele mensen gebruiken contactlenzen zonder problemen en voor sommigen is een contactlens de enige manier om goed te kunnen zien. 12% van de Nederlanders gebruikt contactlenzen. Dit zijn overwegend jongeren en het merendeel gebruikt de lenzen de gehele dag.

Minder bekend is dat dragers van contactlenzen risico lopen op een hoornvliesinfectie. Hoornvliesinfecties zijn zeer pijnlijk en ernstig. Ze leiden in de helft van de gevallen tot blijvende schade. De belangrijkste reden voor een infectie is dat bepaalde bacteriën en parasieten voorkomen in ons drinkwater, lenzendoosjes raken hiermee besmet en dat deze ziekteverwekkers kunnen het hoornvlies weer besmetten. We spreken dus over een hele grote groep mensen die risico loopt. Op basis van een eerdere Nederlandse studie kan uitgerekend worden dat ongeveer 700 mensen per jaar een hoornvliesinfectie oploopt.

Regelmatige controles door een contactlensspecialist en tijdig vervangen van lenzen, lenzendoosjes en vloeistoffen is wat iemand zelf kan doen om deze kans kleiner te maken. Gebruik geen kraanwater maar lenzenvloeistof om lenzen en lenzendoosje af te spoelen.

Hieronder een aantal belangrijke tips:

  • Doe lenzen altijd uit voor het slapen gaan,
  • Zorg dat water niet in aanraking komt met de lenzen of lenzenbakjes
  • Vermijd zwemmen of douchen met lenzen in,
  • Vervang lenzen zoals aangegeven door de contactlensspecialist,
  • Vervang lenzenbakjes minimaal elke 3 maanden,

Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 19 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!