Dinsdag 11 april is de beroepsorganisatie voor de verpleging en verzorging NU’91 namens haar leden gestart met het versturen van dagvaardingen naar werkgevers in ziekenhuizen. Om te beginnen krijgt het Catharina ziekenhuis Eindhoven te maken met tientallen rechtszaken waarin achterstallige onregelmatigheidstoeslag (ORT) over vakantie en verlof over de afgelopen vijf jaar voor medewerkers wordt geclaimd. De komende weken worden meer ziekenhuiswerkgevers gedagvaard en start NU’91 ruim honderd rechtszaken. Dat meldt NU’91.
Reden is het schamele eindbod dat de werkgevers vereniging in de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) vorige week voor een nieuwe cao ziekenhuizen hebben gedaan. Dit eindbod is door NU’91 als volstrekt onaanvaardbaar beoordeeld, zowel op loon, generatiebeleid als ORT. Zeker goede afspraken over de nabetaling van achterstallige ORT is voor de leden van NU’91 van groot belang.

Onder de eis van de werkgevers dat NU’91 geen individuele leden meer mag bijstaan, stelden werkgevers voor om in 2017, 2018 en 2019 8, 3 procent van de daadwerkelijk verdiende ORT in de jaren 2012, 2013 en 2014 uit te betalen, ter compensatie van mogelijk ten onrechte niet uitgekeerde ORT over vakantie-uren. NU’91 heeft dit mede door deze eis het eindbod resoluut afgewezen.

Keer op keer wees de rechter de eis die NU’91 de afgelopen jaren namens leden heeft ingediend voor nabetaling ORT over verlof toe. Het hierboven beschreven eindbod vindt de vakbond daarom onaanvaardbaar en een belediging voor het harde werken door zorgprofessionals in de ziekenhuizen. NU’91 roept de ziekenhuiswerkgevers op zich als goed werkgever te gaan gedragen. En zonder dat daarvoor nog meer rechtszaken gevoerd moeten samen met NU’91 goede collectieve afspraken te maken.

“In een tijd waarin er flink wordt bezuinigd in en op de zorg, is het onaanvaardbaar dat ziekenhuizen het tegen beter weten in laten aan komen op rechtszaken, waarbij zij ook nog veroordeeld worden tot het betalen van de proceskosten”, aldus Michel van Erp NU’91.

Bron: Nationale Zorggids


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 28 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!