Patiënten die worden behandeld met cobimetinib (Cotellic®) hebben een grotere kans op ernstige bloedingen in de hersenen en het maagdarmstelsel.

Ook bestaat bij deze patiënten het risico op snelle afbraak van spiercellen en verhoogde creatininefosfokinase (CPK). Dit zijn enzymen die in het bloed terechtkomen doordat spiercellen worden afgebroken.

Cobimetinib kan bloedingen veroorzaken
Cobimetinib wordt gebruikt in combinatie met het medicijn vemurafenib voor de behandeling van volwassenen met niet operabele of uitgezaaide huidkanker.

Het is bekend dat cobimetinib bloedingen kan veroorzaken. Uit onderzoek en uit de praktijk blijkt nu dat er een grotere kans is op ernstige bloedingen bij patiënten die cobimetinib gebruiken.

Meldingen
Bijwerkingencentrum Lareb ontving in 2016 één melding van een verhoogde creatininefosfokinase (CPK) bij het gebruik van cobimetinib. Ernstige bloedingen zijn nog niet gemeld.

Bekijk het advies van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) aan patiënten en artsen

Bron: Lareb

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Datum: 2021-09-22

Relevante artikelen ...

Bloedstelpende pleister gebruikt in Radboudumc Bloedingen na een operatie vormen een serieus probleem in de geneeskunde Bij een patiënt die recent in het Radboudumc aan de lever is geopereerd, wer... Ziekenhuis Wed, 05 May 2021, 10:31:52