Patiënten die worden behandeld met cobimetinib (Cotellic®) hebben een grotere kans op ernstige bloedingen in de hersenen en het maagdarmstelsel.

Ook bestaat bij deze patiënten het risico op snelle afbraak van spiercellen en verhoogde creatininefosfokinase (CPK). Dit zijn enzymen die in het bloed terechtkomen doordat spiercellen worden afgebroken.

Cobimetinib kan bloedingen veroorzaken
Cobimetinib wordt gebruikt in combinatie met het medicijn vemurafenib voor de behandeling van volwassenen met niet operabele of uitgezaaide huidkanker.

Het is bekend dat cobimetinib bloedingen kan veroorzaken. Uit onderzoek en uit de praktijk blijkt nu dat er een grotere kans is op ernstige bloedingen bij patiënten die cobimetinib gebruiken.

Meldingen
Bijwerkingencentrum Lareb ontving in 2016 één melding van een verhoogde creatininefosfokinase (CPK) bij het gebruik van cobimetinib. Ernstige bloedingen zijn nog niet gemeld.

Bekijk het advies van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) aan patiënten en artsen

Bron: Lareb

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Datum: 2023-01-29

Relevante artikelen ...

Dankzij de PowerSpiral endoscoop veilig en snel dunnedarmonderzoek Op de vernieuwde endoscoop is een motortje bevestigd, waardoor het slijmvlies van de dunne darm soepel in zijn geheel kan worden onderzocht Bij de af... Ziekenhuis Thu, 07 Jul 2022, 12:48:17
Tijdens katheterbehandeling herseninfarct is toedienen bloedverdunners onveilig Dat blijkt uit onderzoek gecoördineerd door het Erasmus MC Toediening van de bloedverdunners acetylsalicylzuur of heparine tijdens de katheterbehande... Ziekenhuis Wed, 02 Mar 2022, 14:43:03
Bloedstelpende pleister gebruikt in Radboudumc Bloedingen na een operatie vormen een serieus probleem in de geneeskunde Bij een patiënt die recent in het Radboudumc aan de lever is geopereerd, wer... Ziekenhuis Wed, 05 May 2021, 10:31:52

Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com