Hersentumoren zijn moeilijk te behandelen en het voorspellen of een behandeling gaat werken is lastig.

Bij kinderen is het voorspellen van de effectiviteit van een behandeling nog belangrijker dan bij volwassen patiënten. Onderzoekers van VUmc deden via beeldvorming (scans) de eerste studie naar of het kankermedicijn bevacizumab bij kinderen met diffuus ponsglioom (DIPG) effectief kan zijn, door te onderzoeken of het middel wel in de tumor aankomt. De studie wordt beschreven in The Journal of Nuclear Medicine.

Volgens professor Gertjan Kaspers (kinderoncologie/hematologie) en professor Guus van Dongen (Imaging) van VUmc hebben kinderen met DIPG een zeer slechte prognose: "Minder dan 10% van de patiëntjes leeft nog 2 jaar na diagnose. Deze tumoren zijn resistent tegen allerlei therapieën. Chemotherapie kan door de locatie van de tumor in de hersenstam mogelijk vaak niet op de juiste plek aankomen en daar zijn werk doen. Maar dit kon tot voor kort niet worden onderzocht."

In deze studie is onderzocht of het geneesmiddel bevacizumab de tumor kan bereiken door er een radioactief stofje aan te verbinden en via beeldvorming (PET-CT scan) zichtbaar te maken of het medicijn aankomt in de hersenstamtumor. Het is wereldwijd de allereerste keer dat dit is gedaan bij kinderen.

Uit de studie komen aanwijzingen voor het optimale moment van scannen. Verder bleek de procedure veilig te zijn. En er waren grote verschillen tussen de patiënten in de mate van opname van bevacizumab in de tumor, maar ook binnen de tumoren zelf. Het onderzoek levert dus kennis op over toekomstige manieren om díe patiënten te selecteren voor behandeling bij wie de medicijnen beter aankomen in de tumor en er daarmee kans op effect is.

Bron: VUmc


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 19 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!