In het AMC in Amsterdam is bij vijf patiënten VRE aangetroffen, een bacterie die resistent is tegen veel antibiotica.

De bacterie is niet gevaarlijk voor gezonde mensen, maar kan bij patiënten met een ernstig verminderde weerstand een infectie veroorzaken.

Het AMC gaat bij ongeveer driehonderd patiënten die mogelijk in contact zijn geweest met de VRE besmette patiënten, onderzoeken of ze de bacterie bij zich dragen. Zij krijgen thuis een kit toegestuurd voor het nemen van een uitstrijk van de anus, die ze daarna moeten terugsturen naar het laboratorium van het AMC.

De VRE (vancomycine resistente enterokok) is een normaal in de darmen voorkomende bacterie die ongevoelig is voor het veelgebruikte antibioticum vancomycine. Gezonde mensen worden niet ziek van VRE, maar personen met een verminderde weerstand, zoals patiënten die chemotherapie krijgen, kunnen er ziek van worden.

De uitslag van de test wordt per brief thuisgestuurd. Mensen die besmet zijn worden ook gebeld door hun arts. Daarnaast ontvangen zij uitgebreide informatie over hoe zij moeten handelen als ze opnieuw naar het ziekenhuis moeten, en over het risico om anderen te besmetten.

Patiënten die nog in het ziekenhuis liggen en besmet zijn, of daarvan worden verdacht, worden geïsoleerd verpleegd. Op die manier wordt de overdracht van de bacterie beperkt zodat de besmetting uitdooft. De twee afdelingen waar de bacterie is aangetroffen, de afdelingen Traumatologie en Chirurgie, worden extra schoongemaakt.

Meer informatie over VRE

Bron: AMC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 19 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!