Persoonlijk recept verlaagt kans op infarct

 

Na een dotterbehandeling met stentplaatsing kan zich in de stent plots een stolsel vormen. Dit gebeurt bij zo’n 300 patiënten per jaar, die daardoor een groot risico lopen op een hartinfarct of zelfs overlijden. Om dit te voorkomen krijgen patiënten na de dotterbehandeling altijd bloedverdunners, meestal aspirine en clopidogrel. De bloedverdunner clopidogrel werkt niet voor alle patiënten even goed. Paul Janssen, arts bij het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht/ Nieuwegein en promovendus van het Radboudumc, ontdekte dat nabehandeling op maat minder kans geeft op een hartinfarct. Hij promoveerde 30 mei op zijn onderzoek.

Bij een dotterbehandeling van het hart worden de vernauwingen in de kransslagaders opgerekt met een ballon en er wordt een stent achter gelaten. Elk jaar ondergaan in Nederland zo’n 30.000 patiënten een dotterbehandeling met stentplaatsing. Daarna krijgen zij bloedverdunners om te voorkomen dat er een stolsel ontstaat in de stent (zogenaamde “stenttrombose”) . De richtlijn adviseert om patiënten dan twee bloedplaatjesremmers (een soort bloedverdunners) te geven, namelijk aspirine samen met clopidogrel. Clopidogrel beschermt echter niet elke patiënt even goed.

Nieuwe risicoscore
Arts en onderzoeker Paul Janssen keek welke patiënten na een dotterbehandeling met stentplaatsing onvoldoende beschermd zijn met clopidogrel. De onderzoeksgroep van het St. Antonius ontwikkelde een nieuwe testmethode waarmee zij kunnen bepalen wie van die patiënten beter prasugrel, een andere bloedplaatjesremmer kunnen krijgen. De methode is een risicoscore bestaande uit een combinatie van genetisch onderzoek naar de aanleg van een enzym dat nodig is om clopidogrel in het lichaam om te zetten, een snelle bloedtest om te zien of clopidogrel werkt en een inventarisatie van eigenschappen van de patiënt die samenhangen met een hoger risico, zoals suikerziekte en een slechte pompfunctie van het hart.

Daling van infarcten
Patiënten met een hoge score, en dus een hoger risico, kunnen beter een ander middel dan clopidogrel krijgen. “We zagen in ons onderzoek bij ruim 2.000 patiënten dat de kans op ernstige complicaties zoals stenttrombose, een herseninfarct, een hartinfarct of overlijden, gehalveerd werd door het aanpassen van de bloedplaatjesremmer op basis van de risicoscore,” concludeert Janssen. Zo kreeg bijna zes procent van de patiënten in de clopidogrel-groep in het jaar na de dotterbehandeling een hartinfarct, terwijl dit in de groep patiënten met de aangepaste behandeling nog maar twee procent was.

Behandeling op maat
“Hiermee laten we zien dat er mogelijkheden zijn om de behandeling met bloedverdunners te verbeteren door deze aan te passen aan de individuele patiënt. Zo wordt de behandeling effectiever, zonder toename van bijwerkingen,” besluit Janssen.

Bron: Radboudumc


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 19 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!