Het vaccineren van jongens is kosteneffectief bij de huidige vaccinprijs en werkzaamheid van het vaccin.

Ook levert het vaccineren van 40% van de jongens evenveel gezondheidswinst op als het verhogen van de vaccinatiegraad bij meisjes van de huidige 60% naar de gewenste 80%. Dit laatste lijkt vooralsnog moeilijk realiseerbaar. VUmc-onderzoeker Hans Berkhof:" Natuurlijk weten we al dat het effectief is om ook jongens te vaccineren tegen HPV. Echter de kosten waren in eerdere studies te hoog om het ook kosteneffectief te laten zijn. Nu zien we met de huidige vaccinatiekosten in Nederland het zeker de moeite waard is om ook jongens mee te nemen in een landelijk vaccinatieprogramma." Het onderzoek is gepubliceerd in het gezaghebbende Journal of Infectious Diseases.

Sinds 2009 worden in Nederland meisjes gevaccineerd tegen het seksueel overdraagbare virus HPV (Humaan Papillomavirus). Dit virus is de belangrijkste veroorzaker van baarmoederhalskanker. De vaccinatie van meisjes leidt tot een HPV-daling en biedt daarom ook gedeeltelijke indirecte bescherming aan ongevaccineerde jongens en meisjes.

De vaccinatiegraad van meisjes is nu zestig procent. Bij deze opkomst en de huidige vaccinprijs is het kosteneffectief om ook jongens te vaccineren. Dat wil zeggen dat de gezondheidseffecten door het vaccineren van jongens voldoende hoog zijn om de extra vaccinatiekosten te verantwoorden. De gezondheidseffecten van het vaccineren van jongens zijn dat het kanker voorkomt bij mannen en een betere indirecte bescherming tegen HPV geeft voor ongevaccineerde meisjes.

De overheid zou kunnen proberen om de opkomst bij meisjes te verhogen naar 80%. Dit hoge percentage wordt in sommige landen zoals Groot-Britannië, Zweden en Australië gehaald. Echter zelfs bij deze hogere opkomst blijkt het nog steeds kosteneffectief te zijn om jongens te vaccineren.

Bron: VUmc


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 19 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!