​Het verwijderen van de lymfeklieren bij patiënten met de huidkankervorm melanoom, nadat uitzaaiing is geconstateerd in de schildwachtklier, leidt niet tot betere overlevingskansen

vergeleken met preventieve poliklinische controle met behulp van echografie. Dat blijkt uit een internationaal onderzoek uitgevoerd bij 63 centra, waaronder het UMCG en het Nederlands Kankerinstituut. De onderzoekers publiceerden de resultaten onlangs in het toonaangevende vakblad New England Journal of Medicine.

Jaarlijks wordt bij ongeveer 6000 mensen melanoom vastgesteld, een agressieve vorm van huidkanker. Wanneer uitzaaiing van een melanoom optreedt, vindt dit bijna altijd plaats via het lymfestelsel. Vanuit de eerste lymfekier, de schildwachtklier, kan de ziekte zich verder in het lichaam verspreiden. Met de schildwachtklierprocedure, waarbij de schildwachtklier wordt weggenomen en onderzocht op de aanwezigheid van tumorcellen, kan worden vastgesteld of er uitzaaiingen in de lymfeklieren zijn. Indien uitzaaiing in de schildwachtklier is vastgesteld, worden aanvullend de overige lymfeklieren verwijderd.

In de internationale studie is onderzocht wat het effect is van de aanvullende verwijdering van de lymfeklieren na een positieve schildwachtklierbiopsie op de overleving van patiënten, in vergelijking met poliklinische en echografische controle van het lymfklierstation van patiënten waarbij geen aanvullende lymfeklieren zijn verwijderd na een positieve schildwachtklierbiopsie. Hieruit blijkt dat de ziektevrije overleving na drie jaar iets beter (5%) is na een aanvullende lymfeklierverwijdering. Dit verschil werd veroorzaakt door een betere regionale controle van de ziekte. Helaas leidt dit niet tot een verbeterde overleving. Lymfoedeem, ophoping van lymfevocht, trad vaker op na een aanvullende lymfeklierverwijdering in vergelijking met alleen een schildwachtklierbiopsie.

De onderzoekers concluderen dat verwijdering van de overige klieren na een positieve schildwachtklierbiopsie bijdraagt aan een betere regionale controle en daarnaast aanvullende prognostische informatie geeft over de ziekte, maar niet leidt tot een betere overleving dan nauwkeurige controle van de lymfeklieren met echografie. Deze laatste optionele behandeling heeft niet de nadelen van een aanvullende lymfeklierverwijdering.

Lees meer over het onderzoek in New England Journal of Medicine​.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 19 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!