In het OLVG is voor het eerst in Nederland een 3D geprinte plaat gebruikt om een 'afgegleden heupkop' bij een jonge patiënt te corrigeren.

In de voorbereiding op deze operatie heeft kinderorthopeed Melinda Witbreuk een 3D-geprint model van de heup laten maken via het 3D Innovation lab van VUmc. Zo kon er een exact passende plaat voor een zo optimaal mogelijke correctie worden gemaakt. Ook de titanium plaat voor de correctie komt uit een 3D-printer.

'Met de 3D-print van de heup was het mogelijk om voor de operatie een plaat te maken die precies bij deze heupkop past. Hiermee konden we de heup beter corrigeren en staat het been van de patiënt een stuk rechter. Een verbetering in vergelijking met de gangbare methode', aldus dr. Melinda Witbreuk van OLVG. Witbreuk promoveerde eerder bij VUmc op de afgegleden heupkop.
Tot nu toe werden operaties aan de heupkop 'op het oog' uitgevoerd. Met een 2D-röntgenfoto werd bekeken waar de correctie moest plaatsvinden. De heup werd vervolgens gecorrigeerd met een standaard plaat. Sinds enkele jaren gebruiken orthopeden een 3D-CT-scan voor een betere pre- en operatieve planning.

In de voorbereiding op deze operatie heeft kinderorthopeed Melinda Witbreuk een 3D-geprint model van de heup laten maken via het 3D- innovation lab in het VUmc. Zo kon er een exact passende plaat voor een zo optimaal mogelijke correctie worden gemaakt. Ook de titanium plaat voor de correctie komt uit een 3D-printer.

Tijdens medische opleidingen wordt 3D-techniek al langere tijd ingezet. Zo kan er op ware schaal en in 3D worden geoefend. Het daadwerkelijk plaatsen van 3D-geprint materiaal is nieuw voor dit type operatie.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 25 jun 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!