Een littekenbreuk na een buikoperatie is het beste te behandelen met een bovenliggend chirurgisch matje.

 

Lancet
Dit concluderen onderzoekers van Erasmus MC in medisch vakblad The Lancet.

Complicaties
Preventie van complicaties van buikchirurgie, die veelvuldig optreden, is van groot belang, stellen ze. De meest voorkomende complicatie na open buikchirurgie is de littekenbreuk. Die doet zich bij 10-35% van de geopereerde patiënten voor. In veel gevallen is dan een heroperatie nodig.

Drie methoden
Het sluiten van de buik kan op een aantal manieren: met enkel hechtingen, met een chirurgisch matje onder het spierweefsel (sublay mesh) en met een matje tussen het spierweefsel en de huid (onlay mesh). Tot nu toe was onduidelijk welke operatiemethode tot de minste complicaties leidt. De onderzoekers van de afdeling Heelkunde vergeleken de drie methoden.

Onlay mesh
Arts-onderzoeker An Jairam en chirurg prof. Hans Jeekel deden een zogeheten dubbelblind gerandomiseerde trial in elf ziekenhuizen in Nederland, Duitsland en Oostenrijk. Het lot bepaalde welke patiënt werd behandeld met welke methode. Alle patiënten hadden vanwege hun hoge lichaamsgewicht of een buikaneurysma een verhoogde kans op complicaties. Twee jaar na de operatie bleken bij de patiënten die de onlay mesh (het matje) hadden gekregen, veel minder complicaties zoals een littekenbreuk voor te komen dan bij de patiënten die een sublay mesh kregen of van wie de buik alleen gehecht was.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 19 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!