Borstkankervereniging Nederland (BVN) kent op 6 juli het roze lintje toe voor patiëntgerichte borstkankerzorg.

81 van de 84 (samenwerkende) ziekenhuizen krijgen het roze lintje. Toch kunnen ziekenhuizen nog meer doen voor hun patiënten.

BVN onderstreept dit jaar nog meer dan voorheen het belang van de ervaringen van patiënten. De nadruk ligt op gedeelde besluitvorming, oftewel samen beslissen.BVN vindt het essentieel dat de voor- en nadelen van diverse behandelopties tijdig, dus voorafgaand aan de behandeling worden besproken. Dit is nodig omdat behandelingen gevolgen hebben op lange termijn op de kwaliteit van leven. Daarnaast moet de patiënt tijd en ruimte krijgen om emoties te verwerken en behandelopties af te wegen. De patiënt is namelijk degene die met de (late) gevolgen en bijwerkingen van de keuzes moet leven. Betrokkenheid bij de besluitvorming verhoogt ook de therapietrouw.

Dat vereist van de professional een inspanning om de patiënt goed te leren kennen. Mogelijk zijn er meerdere gesprekken nodig om tot een behandelplan op maat te komen dat past bij de leefsituatie van de patiënt.

Samen beslissen? Dat verschilt per ziekenhuis!In welke mate worden de voor- en nadelen van behandelopties besproken? Dat verschilt per ziekenhuis, blijkt uit landelijk onderzoek naar de ervaringen van patiënten met de aan hen verleende borstkankerzorg. 

Gemiddeld over alle ziekenhuizen geeft 60% van de patiënten het antwoord ‘Ja, helemaal’ op de vraag of voor-en nadelen van behandelopties zijn besproken. Bij het hoogst scorende ziekenhuis geeft 76% van de patiënten dit antwoord en bij het laagst scorende ziekenhuis 44%.

"Er is behoorlijk wat variatie en ruimte voor verbetering bij een deel van de ziekenhuizen", zegt Carol Richel, projectleider Monitor Borstkankerzorg van BVN. "We willen ziekenhuizen stimuleren hiermee aan de slag te gaan en (verder) te verbeteren. Volgend jaar scherpen we het criterium aan omtrent het thema Samen beslissen."

Samen beslissen? Aandacht voor patiënt!BVN roept ziekenhuizen op om zich nog meer te verdiepen in wat 'Samen beslissen' betekent voor zichzelf en hun patiënten. En indien nodig hun werkwijze daarop aan te passen. Veel ziekenhuizen zijn op de goede weg. Samen beslissen is een proces waarbij patiënt en arts naar elkaar toe bewegen. Meer aandacht voor wie de patiënt daadwerkelijk is en voor wat hij/zij verstaat onder kwaliteit van leven is essentieel.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 20 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!