Vrouwen die een keizersnede hebben ondergaan kunnen erna te maken krijgen met een niche, een holte in de baarmoeder op de plek van de keizersnede.

Een dergelijke holte of defect ontstaat als de baarmoederwand niet volledig geneest. Vaak hebben deze vrouwen hierdoor langdurige, pijnlijke menstruaties of bloedingen na de normale menstruatie. Ook kunnen er problemen ontstaan met het zwanger worden of tijdens de volgende zwangerschap. Uit onderzoek van VUmc blijkt nu dat deze vrouwen baat hebben bij een laparoscopische baarmoederreconstructie waarbij deze niche wordt opgeheven. Deze ingreep wordt binnen Nederland vooral in VUmc uitgevoerd.

Gynaecoloog en onderzoeksleider Judith Huirne: "Vrouwen met een groot defect en klachten hebben baat bij deze ingreep. Het blijkt hen niet alleen te helpen voor de bloedings- en pijnproblemen maar we zien na deze behandeling ook goede zwangerschapsuitkomsten bij vrouwen met vruchtbaarheidsproblematiek".

Het onderzoek is verschenen in het gerenommeerde International Journal of Obstetrics and Gynaecology.

Jaarlijks worden er in Nederland zo'n 22.000 keizersneden uitgevoerd. Uit eerder onderzoek van VUmc bleek dat er na de keizersnede ook gevolgen kunnen zijn op de langere termijn, zoals bloedingsproblemen, problemen tijdens de volgende zwangerschap en mogelijk ook vruchtbaarheidsproblemen. Dit lijkt samen te hangen met een niche, dit is een holte (defect) in de baarmoeder op de plek van de keizersnede. Vaak lopen vrouwen lang rond met deze problemen voordat zij hulp gaan zoeken. En zelfs dan wordt de relatie met een niche niet altijd gelegd. Daarom is het belangrijk dat er meer bekendheid komt hierover, zowel bij patiënten als bij zorgverleners. Zo kunnen deze vrouwen eerder de juiste uitleg en eventuele behandeling krijgen. Ook lijkt het zinvol dat met vrouwen die een keizersnede overwegen of die genoodzaakt zijn om deze ondergaan deze vervelende gevolgen worden besproken.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 20 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!