De afdeling Epidemiologie gaat onderzoeken of de inname van medicijnen bij vrouwen vaker resulteert in een ziekenhuisopname dan bij mannen.

 

Vaker bijwerkingen

De studie die dit najaar start, wordt met € 169.000 gesubsidieerd door ZonMw. Projectleider is dr. Loes Visser, ziekenhuisapotheker en epidemioloog. Ze legt uit: "Aanleiding voor het project zijn aanwijzingen dat vrouwen vaker bijwerkingen hebben dan mannen.” Ze geeft een sprekend voorbeeld uit de Verenigde Staten: “Bij acht van de tien geneesmiddelen die door de FDA tussen 1997 en 2000 van de markt werd gehaald, was sprake van meer bijwerkingen bij vrouwen."

Miljoenen gegevens

Vooralsnog ontbreekt echter systematisch farmaco-epidemiologisch onderzoek naar het verschil in bijwerkingen bij mannen en vrouwen in de dagelijkse praktijk. Voor het onderzoek gaat het team van Visser gebruikmaken van het PHARMO Database Network. Dat bevat gegevens van ruim drie miljoen geanonimiseerde patiënten, met aflevergegevens over het geneesmiddel uit openbare apotheken, ziekenhuisopnames, huisartsgegevens en klinische laboratoriumwaarden.

Team experts

De prevalentie en incidentiedichtheid van geneesmiddel-gerelateerde ziekenhuisopnames bij mannen en vrouwen wordt vastgesteld met de zogeheten HARM+lijst. Visser. "Dat is een lijst met combinaties van geneesmiddelen en uitkomsten, die volgens een team van experts mogelijk geneesmiddel-gerelateerd zijn. Als duidelijk is om welke bijwerkingen het gaat en bij welke geneesmiddelen er man-vrouwverschillen optreden, kan een vervolgstudie naar de oorzaken worden gedaan en kunnen geslachtspecifieke behandelrichtlijnen worden ontwikkeld."

Boodschappenlijstje

De studie is geslaagd als die eindigt met een 'boodschappenlijstje' van bijwerkingen en (groepen) geneesmiddelen waarbij er evidente sekseverschillen in ziekenhuisopname worden gevonden, verklaart Visser: "Als we weten om welke bijwerkingen en geneesmiddelen het gaat, dan willen we daarbij de diepte in om achter de oorzaak te komen. Door uit te gaan van ernstige bijwerkingen, die leiden tot ziekenhuisopname, hopen we een eventueel verschil in rapportage tussen mannen en vrouwen zo klein mogelijk te laten zijn. Als je achter de oorzaak bent, kun je vervolgens concrete geslachtspecifieke behandelrichtlijnen opstellen."

Bron: Erasmus MC


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 25 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!