De Hart&Vaatgroep reikte maandag 11 september het Vaatkeurmerk 2017 uit aan 77 ziekenhuislocaties die aan de kwaliteitscriteria van de patiëntenorganisatie voldoen.

Het Vaatkeurmerk 2017 geeft een vollediger beeld van de kwaliteit van de zorg rondom behandelingen van etalagebenen (perifeer arterieel vaatlijden), aneurysma en halsslagadervernauwing. Nieuw dit jaar is dat ook de resultaten van aneurysma-operaties op de website te zien zijn: aantallen complicaties, re-interventies, heropnames en overlijden.

Vanaf maandag 11 september kan iedereen op www.hartenvaatgroep.nl/kiesuwvaatzorg zien welke ziekenhuizen het Vaatkeurmerk 2017 ontvangen. Het keurmerk helpt vaatpatiënten, hun verwijzers en zorgverzekeraars een keuze te maken voor een ziekenhuis waar goede vaatzorg wordt aangeboden. 96 procent van alle ziekenhuizen die vaatzorg aanbieden hebben het Vaatkeurmerk weten te behalen. Dit was in 2016 97 procent.

Kwaliteitscriteria

Om in aanmerking te komen voor het keurmerk moet aan een aantal kwaliteitscriteria worden voldaan op het gebied van interventies door (endo)vasculaire specialisten, het minimaal aantal gecertificeerde specialisten en de multidisciplinaire afstemming binnen het ziekenhuis. Deze criteria heeft De Hart&Vaatgroep opgesteld in nauwe samenwerking met de beroepsgroepen. De Hart&Vaatgroep heeft hiervoor de data gebruikt die ziekenhuizen aanleveren aan het transparantieportaal van het Zorginstituut NL.

Richtlijn voor goede vaatzorg

Het Vaatkeurmerk is voor veel ziekenhuizen aanleiding om de vaatzorg beter te organiseren. De trend van een concentratie van gespecialiseerde zorg en meer samenwerking heeft zich voortgezet. Er zijn nu 59 ziekenhuislocaties waar aneurysma’s worden geopereerd en 54 ziekenhuislocaties waar interventies aan de halsslagader worden gedaan. Tegelijkertijd valt op dat niet alle ziekenhuizen voldoen aan de norm dat er behalve 2 gecertificeerde vaatchirurgen ook 2 interventieradiologen met vasculaire aantekening werkzaam zijn. De Hart&Vaatgroep hoopt dat dit in de toekomst wordt verbeterd.

De Hart&Vaatgroep

De Hart&Vaatgroep is de patiëntenorganisatie van en voor mensen met een hart- of vaataandoening en hun naasten. De vereniging richt zich landelijk én regionaal op belangenbehartiging, informatievoorziening, lotgenotencontact en leefstijl. Het Vaatkeurmerk 2017 is in samenwerking met het onderzoeksbureau MediQuest uitgevoerd.

Bron: De Hart&Vaatgroep


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Datum: 20 apr 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!