(advertentie)

Plastisch chirurgen hebben in het Maastricht UMC+ vaatjes van 0,3 millimeter verbonden  met behulp van een chirurgierobot

Plastisch chirurgen van het Maastricht UMC+ hebben begin september een operatie uitgevoerd met een robotsysteem om lymfoedeem bij een patiënt te verhelpen. Het is ‘s werelds eerste super-microchirurgische ingreep met ‘robothanden’. De artsen hechtten met de robot vaatjes van 0,3 tot 0,8 millimeter aan elkaar, in de arm van de patiënt. Dat vereist een precisie die met het robotsysteem van het Eindhovense bedrijf Microsure veel eenvoudiger te behalen is dan met de menselijke hand. De patiënt maakt het goed, en de artsen zijn enthousiast. Ze maakten het nieuws over deze bijzondere operatie bekend op 27 september, op het 26ste World Congress of Lymphology, in Barcelona.

Lymfoedeem is een ernstige chronische aandoening, waarbij vocht zich ophoopt en een zwelling veroorzaakt. Vaak treedt het op na behandeling van (borst)kanker. Een relatief nieuwe, en goede behandeling van lymfoedeem is een operatie door middel van super-microchirurgie. Hierbij worden kleine lymfevaatjes aan bloedvaatjes gehecht om zo het overtollige vocht af te voeren en de zwelling te verlichten. Deze ingreep is echter bijzonder moeilijk en inspannend vanwege de extreme precisie die het vergt van de chirurg. Daardoor is er maar een handvol chirurgen capabel om deze ingreep uit te voeren.

Microsure

Maastrichtse artsen vonden de oplossing in Eindhoven. De chirurgierobot van Microsure, een spin-off van de TU Eindhoven en het Maastricht UMC+, bestaat uit een set door artsen bestuurde ‘robothanden’, die handbewegingen van de chirurg omzetten in kleinere, nauwkeurigere bewegingen van hun instrumenten. Ook filtert de robot eventuele trillingen van de menselijke hand weg. Dat maakt de ingreep minder inspannend, en door meer chirurgen uitvoerbaar. De verwachting is dat de robot van Microsure allerlei microchirurgische ingrepen beter uitvoerbaar maakt, en nieuwe ingrepen derhalve mogelijk worden. Dit zal leiden tot betere resultaten voor de patiënt, en lagere kosten doordat minder her-operaties of nabehandelingen nodig zullen zijn.

Beter resultaat

Plastisch chirurg Shan Shan Qiu Shao van het Maastricht UMC+, die begin september de eerste lymfoedeemoperatie met het robotsysteem uitvoerde: “Microsure stelt ons in staat om heel nauwkeurig te kunnen bewegen terwijl we door een operatiemicroscoop kijken. Hierdoor kunnen we nu superkleine lymfevaten en bloedvaten opereren en kunnen we een beter resultaat halen bij deze moeilijke en vermoeiende ingrepen. Bovendien is het erg handig dat de robot van Microsure inzetbaar is op vaten van alle afmetingen waarbij de chirurg een microscoop nodig heeft. Dat is in eerste instantie natuurlijk allemaal goed nieuws voor de patiënten om wie het gaat.”

“We zijn heel blij en trots dat de eerste ingreep met onze robot een succes is, en dat de artsen enthousiast zijn”, aldus Raimondo Cau, technisch brein van Microsure. “Dit bewijst dat onze technologie een belangrijke doorbraak is voor de verbetering van chirurgische zorg. Ons doel is dat artsen over niet al te lange tijd ook andere operaties, zoals bijvoorbeeld reconstructies na het verwijderen van een tumor, met behulp van onze robots veel nauwkeuriger en daardoor met minder complicaties kunnen uitvoeren.”

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Maastricht UMC+
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.mumc.nl/actueel/nieuws/s-werelds-eerste-super-microchirurgie-operatie-met-robothanden
Originele titel: ‘s Werelds eerste super-microchirurgie-operatie met ‘robothanden’
Datum: 2021-04-22