Het WKZ heeft een levende muur gemaakt, waardoor een CT-scan gemaakt kan worden terwijl men uitzicht heeft op het bos

Een CT-scan maken in een ruimte die eruit ziet als een bos, waarbij dieren tevoorschijn komen en bos- en dierengeluiden te horen zijn? Vanaf maandag 9 oktober is dat mogelijk bij het WKZ. Daar is een zogenaamd levende muur gemaakt waarop een bos is geprojecteerd. Afgelopen zaterdag was de bewegende muur al te zien tijdens de open dag.

Bij een radiologisch onderzoek zijn patiënten, vooral kinderen, angstig en gespannen over wat hun te wachten staat, wat heel logisch is natuurlijk. Het is een groot apparaat in een redelijk klinische ruimte. Angst en spanning zorgen voor onrust waardoor kinderen minder goed stil liggen en het onderzoek niet optimaal uitgevoerd kan worden. Vaak heeft afleiding een positief effect op de gemoedstoestand van de patiënt dit zorgt ervoor dat het desbetreffende onderzoek goed en voorspoedig uitgevoerd kan worden.

CT-scanner in het bos

De CT-scanner en ruimte van het WKZ zijn met een projectie en een zogenaamde levende muur in een kindvriendelijke omgeving getransformeerd. Speciale belichting op de apparatuur creëert een aangename gemoedstoestand. Kinderen kunnen voorafgaand aan de behandeling kiezen uit beelden en animaties die zij met comfort, rust of afleiding associëren. Op de muren van de CT-ruimte is een bos geprojecteerd waarbij dieren tevoorschijn komen. Ook wordt de ruimte gevuld met bos- en dierengeluid.  Deze transformatie zorgt er voor dat kinderen een CT-scan als een positieve belevenis ervaren zonder angst. Daarnaast krijgen kinderen, doordat ze zelf een afbeelding mogen kiezen, het gevoel controle of betrokkenheid te hebben bij het maken van de CT-scan.

Dit project is mede mogelijk gemaakt door Stichting de Lichtboei en Vrienden WKZ.

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!