Het LUMC gaat er vanuit dat het ziekenhuis beter beoordeeld kan worden door de  patiënt(jes) zelf.

Wie kan het ziekenhuis nou beter beoordelen dan de patiëntjes zelf? Daarom installeerde het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) op vrijdag 6 oktober een kinderadviesraad. Deze raad bestaat uit 7 tot 12 kinderen tussen 10 en 18 jaar oud die ons ziekenhuis kennen. De kinderen komen minimaal vier keer per jaar bij elkaar en denken mee over bijvoorbeeld de inrichting van het ziekenhuis, het eten en drinken in het ziekenhuis of de communicatie naar kinderen toe.

Het LUMC heeft al een cliëntenraad voor volwassen patiënten, maar kinderen kunnen natuurlijk net zo goed meedenken. Kinderen hebben bovendien vaak andere ideeën en meningen dan volwassenen – bijvoorbeeld over hoe een tienerkamer in het ziekenhuis eruit moet zien. Het LUMC wil daarom graag advies krijgen van de Kinderadviesraad, onder meer over de verbouwing van de polikliniek Kindergeneeskunde en over folders voor kinderen, die duidelijk en aansprekend moeten zijn.

Evenwichtige afspiegeling

De kinderen uit de Kinderadviesraad zijn allemaal (ex) patiëntjes van het LUMC; ze kennen het ziekenhuis goed. Ook vormen ze een evenwichtige afspiegeling van de kinderspecialismen in het LUMC, zoals algemene pediatrie, endocrinologie, kindercardiologie, maag-, darm- en leverziekten, nefrologie, longziekten en stamceltransplantatie. Niet alle kinderen kunnen zelf een stem hebben, zoals zwaar verstandelijk gehandicapte kinderen. Daarom komt er een broertje of zusje van zo’n patiënt in de Kinderadviesraad om hen te vertegenwoordigen – én daarmee ook de groep broers en zussen van patiënten.

Gift van stichting Buitenkliniek

Op vrijdag 6 oktober is de eerste Kinderadviesraad geïnstalleerd. Dat gebeurde tijdens het symposium Kindgerichte zorg in het Willem-Alexander Kinderziekenhuis (WAKZ, onderdeel van het LUMC), georganiseerd door de stichting Buitenkliniek WAKZ. De ouders die in deze stichting zitten, hebben nu het stokje overgedragen aan de kinderen – de échte klanten van het WAKZ. De stichting schonk de Kinderadviesraad hierbij een symbolisch bedrag.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : LUMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: LUMC installeert Kinderadviesraad voor kindgerichte zorg
  • Datum: 29 mrt 2024

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!