Samenwerking op het gebied van de gynaecologische oncologie door het Radboudumc Nijmegen, het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en het Maastricht UMC+ bekrachtigd

Het Radboudumc Nijmegen, het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven en het Maastricht UMC+ gaan intensief samenwerken op het gebied van de gynaecologische oncologie. De samenwerking wordt vandaag in Maastricht tijdens een mini-symposium bekrachtigd.

Concentratie van (oncologische) zorg leidt tot een hogere kwaliteit. Dat blijkt onder meer uit rapporten van KWF Kankerbestrijding en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). De Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) heeft dat uitgangspunt vertaald in richtlijnen die moeten leiden tot concentratie. Het Radboudumc en het Maastricht UMC+ hebben hierop geanticipeerd door de reeds bestaande samenwerking op het gebied van de gynaecologische oncologie te intensiveren. Het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven heeft aangehaakt bij die samenwerking, zodat er nu gesproken kan worden van één gezamenlijk netwerk voor gynaecologische oncologie in Zuidoost-Nederland.

Meerwaarde 
Bedoeling is om binnen dit netwerk steeds een optimale kwaliteit van gynaecologisch-oncologische zorg aan te bieden zo dicht mogelijk in de omgeving van de patiënt. Bovendien moet in het samenwerkingsverband de doorontwikkeling van het vakgebied gegarandeerd worden door bundeling van expertise en het inrichten van een bovenregionaal multidisciplinair overleg tussen medisch specialisten van de drie partijen. In dat overleg kan de complexere casuïstiek worden besproken. De meerwaarde van de samenwerking moet verder vooral gezocht worden in de (grotere) mogelijkheden van wetenschappelijk onderzoek. Door samenvoeging van onderzoekslijnen en patiëntaantallen wordt er een impuls gegeven aan het onderzoek, en komt het onderzoeksresultaat ook eerder beschikbaar voor de patiënt. Bovendien kan door de samenwerking gemakkelijker voldaan worden aan door de overheid en verzekeraars gestelde volume-eisen voor bepaalde zeldzame aandoeningen.

Drie locaties
Door de samenwerking ontstaat één netwerk voor gynaecologisch-oncologische zorg in Zuidoost-Nederland, waarbij de drie partijen die zorg zo breed mogelijk op de drie locaties aanbieden. Waar nodig zal de zorg geconcentreerd worden op één van de drie locaties. Op termijn kan uitwisseling van medewerkers plaatsvinden om de aan de patiënt te verlenen zorg zo efficiënt mogelijk te laten verlopen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Maastricht UMC+
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Gynaecologisch-oncologische samenwerking
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 02 dec 2017

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!