Medische hulp voor vrouwen met gynaecologische klachten kan beter. Oorzaak van de klachten worden regelmatig over het hoofd gezien

Veel vrouwen met gynaecologische klachten blijven hiermee te lang rondlopen. En als ze dan medische hulp zoeken wordt de onderliggende oorzaak hiervan regelmatig over het hoofd gezien. Dat stelt prof. dr. Judith Huirne in haar oratie als hoogleraar benigne gynaecologie. Huirne pleit voor specialistische centra voor benigne gynaecologie. Het gaat hier om de behandeling van alle 'goedaardige' aandoeningen van de vrouwelijke geslachtsorganen, dus niet om kanker. Huirne:" Bij deze centra krijgen vrouwen de juiste zorg en vinden optimale beeldvormende onderzoeken plaats. Het te laat ontdekken van de onderliggende oorzaak kan problemen geven bij vrouwen die zwanger willen worden." 

Taboe voorbij
Rond gynaecologische klachten bestaan nog veel taboes. Vrouwen wachten daardoor te lang met het bespreken van deze klachten. Menstruatieklachten worden vaak niet serieus genomen. Huirne: "Vrouwen, vraag aandacht voor uw gynaecologische problemen! Nog altijd is de behandeling van gynaecologische klachten teveel gericht op symptoombestrijding. Jarenlang was de behandeling beperkt tot het voorschrijven van hormonen of het verwijderen van de baarmoeder. Maar inmiddels zijn er voldoende nieuwe technieken beschikbaar waarbij de onderliggende oorzaak effectief behandeld kan worden op een minimaal invasieve wijze."

Professionalisering van de benigne gynaecologie
Huirne pleit voor expertisecentra waar vrouwen met benigne gynaecologische problemen de zorg krijgen die ze nodig hebben. In deze centra vindt innovatieve diagnostiek plaats en worden behandelingen aangeboden die op basis van onderzoek wetenschappelijk bewezen zijn. Artsen leren betere diagnoses stellen met behulp van de juiste echoscopische technieken. Huirne richtte recent het uterine repair center op voor vrouwen met afwijkingen van de baarmoeder. Vrouwen met myomen (vleesbomen), adenomyose (endometriose van de baarmoeder), niches (defect in het keizersnede litteken) of aangeboren baarmoederafwijkingen kunnen hier terecht voor een second opinion.

Niche-klachten na keizersnede
Huirne heeft de laatste jaren ook veel patiënten behandeld met niche-klachten die ontstaan na een keizersnede. Ongeveer 60% van de vrouwen krijgt na een keizersnede een defect in de baarmoeder en bij 25% is er sprake van een groot defect. Vrouwen met deze niches hebben een drie keer hogere kans op abnormaal bloedverlies na de menstruatie. Ook kan een niche vruchtbaarheidsproblemen geven. Huirne: "Wekelijks melden zich vrouwen uit heel Nederland in ons centrum voor een second opinion over bloedingsklachten of vruchtbaarheidsproblemen die zijn ontstaan na een keizersnede. Als er een niche is, kan een baarmoederherstellende operatie overwogen worden. De eerste onderzoeksresultaten zijn positief. De bloedings- en pijnklachten nemen af en veel vrouwen worden na de ingreep spontaan zwanger. In een internationale studie onderzoeken we het effect van deze ingreep op de zwangerschapsuitkomsten."


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : VUmc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Gynaecologische behandeling voor verbetering vatbaar
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 08 dec 2017

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!