VUmc Cancer Center Amsterdam en Meander Medisch Centrum doen een landelijk onderzoek waarin het effect van Rhenium-188-HEDP wordt vergeleken met Radium-223-chloride.

Het radioactieve medicijn Rhenium 188-HEDP is een effectief middel voor de behandeling van pijn bij uitgezaaide prostaatkanker en heeft mogelijk ook een positief effect op de overlevingsduur. VUmc Cancer Center Amsterdam en Meander Medisch Centrum doen een landelijk onderzoek waarin het effect van Rhenium-188-HEDP wordt vergeleken met Radium-223-chloride.

Radium-223-chloride is een medicijn waarvan de gunstige invloed op de overlevingsduur al is aangetoond. Het is een duur medicijn, dat momenteel in veel ziekenhuizen wordt gebruikt. Een positieve uitkomst ten gunste van Rhenium-188-HEDP van deze wetenschappelijke studie maakt duidelijk dat door productie van medicijnen in de eigen ziekenhuisapotheek oncologische medicijnen aanzienlijk goedkoper kunnen zijn. Om deze reden financieren vier zorgverzekeraars (CZ, Zilveren Kruis, Menzis en VGZ) het Radium-Rhenium onderzoek. Op 15 december 2017 is het contract voor het RaRe-onderzoek ondertekend in Meander Medisch Centrum in Amersfoort.

Onderzoekers in Meander Medisch Centrum, Cancer Center Amsterdam (VUmc) en het Radboudumc hebben in de afgelopen jaren veel kennis vergaard over radionuclidentherapie bij prostaatkanker. “Uit alle studies tot nu toe komt naar voren dat Rhenium-188-HEDP een goed pijnstillend effect heeft bij patiënten met prostaatkanker met botuitzaaiingen en mogelijk ook een positief effect heeft op hun overleving. Het voordeel van Rhenium-188-HEDP is dat het in de eigen apotheek kan worden bereid en daardoor snel beschikbaar is tegen lage kosten. Dat is ook in het voordeel van de patiënt. Het ontbreekt echter nog aan een vergelijkende studie met Radium-223-chloride,” stellen John de Klerk, nucleair geneeskundige (Meander Medisch Centrum) en internist-oncologen Haiko Bloemendal (Meander) en Fons van den Eertwegh (VUmc). Het onderzoek, dat wordt uitgevoerd door de afdelingen Nucleaire Geneeskunde, ziekenhuisapotheek, Urologie en Oncologie, is erop gericht om beide middelen goed met elkaar te vergelijken.

De komende drie tot vier jaar zullen in dit RaRe-onderzoek 400 patiënten met prostaatkanker worden behandeld met één van beide radioactieve medicijnen. Het zijn botzoekende stoffen, die de pijnlijke uitzaaiingen van kanker in het bot inwendig bestralen met als doel betere en langere overleving. Het betreft een fase–III-onderzoek. Dat wil zeggen dat een standaardbehandeling (Radium-223-chloride) vergeleken wordt met een nieuwe behandeling (Rhenium-188-HEDP).

Het initiatief tot het onderzoek komt van Meander Medisch Centrum, waar tevens de centrale productie van het radioactieve Rhenium-188-HEDP plaatsvindt in de ziekenhuisapotheek. Cancer Center Amsterdam (VUmc) is verantwoordelijk voor de wetenschappelijke coördinatie. Radboudumc maakt een kosten-effectiviteitsanalyse. De studie zal in een groot aantal ziekenhuizen in Nederland gaan lopen en de verwachting is dat de eerste patiënten in het eerste kwartaal van 2018 zullen starten.

Lees meer op de website van Meander Medisch Centrum.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : VUmc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Onderzoek naar goedkoper medicijn bij uitgezaaide prostaatkanker
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 16 dec 2017

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!