Dankzij een nieuwe doorbloedingsmachine kunnen er meer mensen in het Erasmus MC geholpen worden die op een  longtransplantatie wachten

Het Erasmus MC verwacht jaarlijks 35% meer patiënten te kunnen helpen die op de wachtlijst staan voor een longtransplantatie, dankzij een nieuwe doorbloedingsmachine.

Verbeterd
Met de doorbloedingsmachine worden gedoneerde longen na uitname gespoeld en van zuurstof voorzien. Door middel van de zogeheten 'ex vivo longperfusie' (EVLP) worden longen die te slecht zijn voor donatie buiten het lichaam verbeterd en alsnog geschikt gemaakt voor longtransplantatie. 

Succes
De techniek wordt in het UMC Groningen al sinds 2015 met succes toegepast. Longarts Rogier Hoek: "Wij verwachten dat donorlongen die in eerste instantie ongeschikt waren voor donatie, in ongeveer 75% van de gevallen alsnog te gebruiken zijn. Daarmee zijn we er nog niet, omdat er veel méér vraag is naar donorlongen, maar het is zeker een stap in de goede richting."

Wachtlijst
In Nederland wachten circa 180 mensen op nieuwe longen. Er komen jaarlijks onvoldoende longen beschikbaar na een orgaandonatie, en vaak zijn de longen niet geschikt voor donatie. Patiënten komen op de wachtlijst te overlijden, omdat ze niet op tijd nieuwe longen krijgen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Meer longtransplantaties met nieuwe machine
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 21 dec 2017

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!