Door een nieuwe bestralingsmethode te gebruiken lopen patiënten minder schade op.

Een nieuwe bestralingsmethode zorgt ervoor dat patiënten van HMC minder schade overhouden aan de behandeling van een tumor in het hoofd/halsgebied.

Bestraling van het hoofd-halsgebied, bijvoorbeeld bij een tumor in de mond of keel, is een van de zwaarste behandelingen die er zijn. Patiënten houden er dikwijls slikproblemen aan over, of een droge mond. Sommige moeten zelfs langdurig via een sonde gevoed worden. Een enorm verlies aan kwaliteit van leven. HMC zet een nieuwe bestralingsmethode in om de effecten voor deze mensen op de lange termijn te beperken: VMAT.

“Met de nieuwe VMAT-techniek wordt de tumor van alle kanten bestraald, met bundels die kunnen variëren in intensiteit”, vertelt radiotherapeut in HMC Antoniushove Ruud Wiggenraad. “Daardoor kan de bestraling heel precies zijn: veel op de tumor, zo weinig mogelijk op de weefsels eromheen. Want elke millimeter die we níet raken in dit gebied, waar zich heel veel zenuwen, klieren en spieren bevinden, is letterlijk gezondheidswinst.”

Veel sneller
VMAT is daarnaast veel sneller en heeft aan 10 minuten bestraling genoeg, in plaats van de gebruikelijke 15. Fijn voor de patiënt, aangezien een behandeling vaak uit 35 bestralingen bestaat, maar belangrijker nog: doordat het korter duurt, beweegt de patiënt minder tijdens de bestraling. Ook dat scheelt weer kostbare millimeters gezond weefsel.

Zuiniger bestralen
Naast de VMAT-techniek worden ook andere methoden ingezet om patiënten ‘zuiniger’ te kunnen bestralen. Daarbij gaat het er vooral om de patiënt zo stil mogelijk te laten liggen, en steeds opnieuw in exact dezelfde houding. Zo wordt onderzoek gedaan naar een individueel hoofdkussen op maat, en is er een zogenoemde 6D-tafel in gebruik genomen die het mogelijk maakt om de patiënt in precies de juiste positie te manoeuvreren.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : HMC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Visit Website
  • Originele titel: Nieuwe bestralingstechniek HMC beperkt schade in hoofd/halsgebied
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 03 jan 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!