Het Radboudumc heeft in 2017 358 aan hersentumor gerelateerde operaties uitgevoerd. Dit is ruim binnen de volumenorm.

Eind vorig jaar publiceerde Elsevier Weekblad haar Beste Ziekenhuizen 2017. Onderdeel hiervan was een overzicht van ‘Aan hersentumor gerelateerde operatie in neurochirurgisch centrum’. Hierin waren voor het Radboudumc foutieve aantallen operaties opgenomen. De getallen correspondeerden niet met de gebruikte indicatoren.

Hierdoor is het Radboudumc terecht gekomen onder de kop ‘Volume normen niet gehaald’ en suggereert dit dat wij niet voldoen aan de normen gesteld voor de uitvoering van deze operaties.

Het Radboudumc heeft in 2017 358 aan hersentumor gerelateerde operaties uitgevoerd. Dit is ruim binnen de volumenorm. Onze specialisten op het gebied van hersentumoren behandelen jaarlijks vele patiënten met zowel goed- als kwaadaardige tumoren. Onlangs is ons centrum dan ook als expertisecentrum erkend.

Bovenstaande houdt in dat het Radboudumc zowel onder ‘Medische zorg’ als ‘eindoordeel’ (zgn. bolletjeslijst) hoger scoort dan nu in de gedrukte versie van Elsevier Weekblad wordt aangegeven. Hierdoor zijn we ook gestegen ten opzichte van 2016.

Als Radboudumc vinden wij het belangrijk om hier aandacht aan te besteden, omdat de kennis, kunde, ervaring en routine belangrijk zijn voor de normering van ons medisch centrum. Hiermee is deze informatie ook belangrijk voor patiënten bij het maken van hun keuze voor een zorgcentrum die past bij hun specialistische zorgbehoefte.

Elsevier Weekblad en onderzoeksbureau SiRM hebben ons laten weten dat zij voor specifieke behandelingen inderdaad getallen hebben gehanteerd die niet corresponderen met de genoemde normering. Reden voor hen om voor een volgende keer nog beter hun onderzoeksdata te laten controleren. Beide hebben op hun websites de betreffende tabel verwijderd. Wij stellen dit zeer op prijs.

NB Op eigen verzoek roepen Elsevier Weekblad en SiRM aanvullend graag de sector op om normeringen in de naaste toekomst eenduidiger vast te stellen, alsook bij de normen behorende volumes actief publiek te maken.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Rectificatie Beste Ziekenhuizen 2017 - Elsevier Radboudumc haalt ruimschoots norm hersentumoroperaties
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 24 jan 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!