(advertentie)

De kans op een shocklong is tijdens het griepseizoen groter bij een hartoperatie

Bij een hartoperatie kan het Acute Resporatory Distress Syndrome (ADRS) of ook wel shocklong ontstaan. De kans hierop is groter bij een hartoperatie tijdens het griepseizoen. Dit rapporteerden onderzoekers van het LUMC en RIVM in de New England Journal of Medicine.

Vaker complicatie
In een groep van 2013 patiënten die tussen 2009 en 2012 aan hun hart geopereerd werden, gingen de onderzoekers na hoevaak een ARDS optrad in de eerste dagen na de operatie. Dit bleek het geval bij circa 6% van de patienten. Hierna werden de gegevens gekoppeld aan de griepseizoenen. Door de jaren heen verschilde de duur van het griepseizoen, wat is meegenomen in het onderzoek.  Geen van de patienten had overigens klachten van griep voor de operatie. Toch kreeg bijna tweemaal zoveel patiënten ARDS na een operatie in het griepseizoen dan daarbuiten. Ook de duur van beademing was langer in het griepseizoen.

Vervolg
Wat de precieze oorzaak is van de toename van ARDS tijdens het griepseizoen is nog onbekend. Een mogelijkheid is dat het griepvirus toch ongemerkt aanwezig is in de longen. En dat deze longen na een hartoperatie meer vatbaar zijn waardoor eerder ADRS ontstaat. Een mogelijk vervolg op dit onderzoek is om patiënten die aan hun hart geopereerd moeten worden, te testen op de aanwezigheid van griepvirus. Ook ligt het voor de hand na te gaan of een griepprik bescherming biedt en de verhoogde kans op ARDS in het griepseizoen teniet kan doen.

ARDS of shocklong
ARDS of Shocklong is een acute ontstekingsreactie van de longen. Het is  een gevreesde complicatie na een operatie omdat het gepaard gaat met langdurige beademing en verhoogde sterfte. De oorzaak van ARDS staat niet vast, maar waarschijnlijk ontstaat deze heftige ontsteking doordat er meerdere beschadigingen tegelijkertijd optreden bij een hartoperatie.

Het onderzoek “Influenza season and ARDS after cardiac surgery” kunt u nalezen in de New England Journal of Medicine van 22 februari 2018.

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : RIVM
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.rivm.nl/Documenten_en_publicaties/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2018/Vaker_shocklong_na_hartoperatie_tijdens_griepseizoen
Originele titel: Vaker shocklong na hartoperatie tijdens griepseizoen
Doelgroep: Zorgprofessionals
Datum: 2018-02-23

Relevante artikelen ...

De E-nose geeft in enkele seconden uitsluitsel Het apparaat detecteert deeltjes in lucht die mensen uitademen Even blazen en gelijk de uitslag krijgen van een negatieve coronatest. De Electronic N... Ziekenhuis Thu, 15 Oct 2020, 12:51:31
Bij coronapatiënten op de intensive care meer trombotische complicaties Uit onderzoek blijkt dat 49 procent van de IC-patiënten met een coronavirusinfectie trombotische complicaties krijgt Stollingsproblemen komen vaker v... Ziekenhuis Thu, 30 Apr 2020, 17:13:45