Deze proeftuin-subsidie van EFRO stelt bedrijven in staat hun producten sneller en effectiever te ontwikkelen en te testen in de MITeC (Medical Innovation and Technology expert Center) operatiekamers van het Radboudumc.

Het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO) heeft bijna 600.000 euro toegekend aan het Radboudumc, Demcon, Encapson en NewCompliance. De bedrijven zelf financieren zelf ook nog 800.000 euro. Deze zogeheten Proeftuin-subsidie van EFRO stelt bedrijven in staat hun producten sneller en effectiever te ontwikkelen en te testen in de MITeC (Medical Innovation and Technology expert Center) operatiekamers van het Radboudumc.

“Bedrijven kunnen nieuwe producten niet zomaar testen in elk ziekenhuis”, zegt Jeroen Meijerink, hoogleraar innovatieve chirurgie aan het Radboudumc. “Steeds vaker wordt geëist dat producten veilig, en bewezen effectief moeten zijn. Hoe eerder een bedrijf dat weet, hoe beter. Het maakt de kans dat producten in het eindstadium alsnog sneuvelen veel kleiner. Met deze proeftuin-subsidie kunnen we nu de hele ontwikkeling van nieuwe producten - vanaf concept tot het uiteindelijke product - begeleiden en faciliteren. Met vroege testen van een product in het dierenlab, met nader onderzoek in het anatomielaboratorium of met onderzoek naar de effectiviteit en ergonomie bij concreet gebruik door artsen in de OK. Dat gebruik kunnen we bijvoorbeeld analyseren met video, real-time feedback en continue datamonitoring. Het geheel maakt van de OK’s van het Radboudumc een unieke klinische testomgeving, waardoor we een aantrekkelijke partner zijn voor bedrijven bij de ontwikkeling van hun producten.”

Beter zichtbaar

De EFRO-subsidie moet de regio Nijmegen nog aantrekkelijker maken als vestigingsplaats voor innovatieve bedrijven met medisch-technologische producten. In dit specifieke project worden de producten van drie bedrijven in de OK onderzocht op veiligheid, bruikbaarheid, (kosten)effectiviteit en gebruiksgemak. Het bedrijf Encapson maakt een speciale coating waarmee bijvoorbeeld katheters veel beter zichtbaar zijn met ultrageluid. Martijn Kriens, projectleider van het proeftuinproject: “Als je een katheter inbrengt, moet je vaak een röntgenfoto maken om precies de goede ligging te bepalen. Dat doe je liever met een echo, die geen straling geeft, maar dan zie je de katheter niet zo goed. De coating van Encapson maakt katheters veel zichtbaarder voor echografie. Dat is een waardevolle toepassing die de OK veiliger maakt en die we samen gaan testen.”

Persoonlijke checklist

NewCompliance is gespecialiseerd in data-integratie op de OK. Meijerink: “Op de OK heb je heel veel verschillende informatiebronnen naast elkaar. Die data komen vaak uit verschillende systemen en zijn niet aan elkaar gekoppeld. NewCompliance schuift die verschillende informatiebronnen in elkaar, zodat ze op één scherm in een oogopslag zijn te overzien. Daarnaast willen we met NewCompliance werken aan de ontwikkeling van checklists die specifiek op de individuele patiënt zijn afgestemd. Nu wordt dezelfde checklist gebruikt voor alle ingrepen.”

Robotgestuurde naald

Het derde product, van Demcon Advanced Mechatronics, is een robotgestuurde naald die gekoppeld is aan real-time beeldvorming. Kriens: “Daarmee kun je beter en nauwkeuriger en met minder schade een biopt nemen van een afwijking in de lever of prostaat om het weefsel te onderzoeken. Bij hele kleine afwijkingen zit je nu vaak verkeerd. Zo’n robot weet op basis van de beeldvorming precies waar hij zijn moet. Dat kan veel voordeel gaan opleveren.”

Health & HighTech

De EFRO-subsidie ondersteunt het Radboudumc om via de OK-proeftuin voorop te blijven lopen in onderzoek en toepassing van innovatieve technieken, gericht op de chirurgie en operatiekamers. Tegelijkertijd worden hiermee ook de commerciële mogelijkheden voor bedrijven in Health & HighTech versneld en vergroot.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Radboudumc
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Operatiekamers Radboudumc optimaal ingericht voor samenwerking bedrijfsleven
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 15 mrt 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!