Met het verminderen van deze regeldruk krijgen zorgverleners meer tijd voor de patiënt

Het UMCG, Radboudumc en Rijnstate experimenteren met het verminderen van de regeldruk. In experiment ZIRE (Zinvolle Registratie) worden  registraties beperkt tot een kernset van zinvolle kwaliteitsindicatoren, indicatoren die bruikbaar zijn voor kwaliteitsverbeteringen en relevant zijn voor patiënten. Met het verminderen van deze regeldruk krijgen zorgverleners meer tijd voor de patiënt.

Ziekenhuizen leggen jaarlijks zeer uitgebreid verantwoording af over de kwaliteit van de geleverde zorg. Dit worden kwaliteitsmetingen genoemd en worden uitgevraagd door bijvoorbeeld de Inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), zorgverzekeraars en de wetenschappelijke verenigingen. Dit levert veel registratielast op. Een deel van de kwaliteitsmetingen wordt door zorgverleners als weinig relevant ervaren, omdat ze niets zeggen over de daadwerkelijke uitkomsten voor patiënten. Om daar iets aan te veranderen, willen ze nu de focus verleggen van het registreren van alledaagse handelingen, bijvoorbeeld uitgevoerde pijnmetingen, naar registratie van patiëntuitkomsten en – ervaringen.  

Het UMCG, Radboudumc en Rijnstate vragen aan instanties – o.a. de IGJ en wetenschappelijke verenigingen –tijdelijke vrijstelling voor het aanleveren van (een deel van) de kwaliteitsmetingen. De IGJ heeft haar vertrouwen in het experiment uitgesproken en er zijn concrete afspraken gemaakt over het aanleveren van een kernset in plaats van de verplichte indicatoren die door de IGJ worden uitgevraagd.

In de loop van 2018 en 2019 wordt gekeken welk effect dit heeft op de kwaliteit van geleverde zorg in deze drie ziekenhuizen. Ook wordt gekeken of de regeldruk inderdaad afneemt en of dat leidt tot betere kwaliteit van zorg voor de patiënt. Binnen het experiment krijgen zorgverleners ruimte om zelf te kunnen werken aan het continu verbeteren van kwaliteit van zorg. 

Regeldruk verminderen en Innovatieplaats Cure
Het verminderen van de regeldruk in de zorg en daarmee meer tijd vrijmaken voor de patiënt en het doorvoeren van kwaliteitsverbeteringen staat prominent op de agenda van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Eén van de onderdelen van dit programma is Innovatie Plaats Cure (IPC), waarbinnen een aantal zorgaanbieders experimenteerruimte krijgen om regeldruk te verminderen. Experiment ZIRE is één van de geselecteerde experimenten. 

Experiment ZIRE vindt plaats binnen de samenwerking van het NFU-consortium Kwaliteit van Zorg en Zorginstituut Nederland.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMCG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Experiment in ziekenhuizen minder meten meer kwaliteit
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 25 mrt 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!