Er waren tot voor kort geen medicijnen beschikbaar die specifiek waren ontwikkeld voor de behandeling van constitutioneel eczeem

Patiënten met ernstig constitutioneel eczeem, waarbij de gangbare behandelingsmethoden niet goed werken of te veel bijwerkingen geven, zijn nu goed te behandelen met dupilumab, het eerste geneesmiddel dat speciaal voor de behandeling van eczeem werd ontwikkeld. Het Nationale Expertisecentrum voor Eczeem van het UMC Utrecht heeft een sleutelrol gespeeld in het onderzoek naar de effectiviteit en veiligheid van dupilumab. 

Er waren tot voor kort geen medicijnen beschikbaar die specifiek waren ontwikkeld voor de behandeling van constitutioneel eczeem, een ontstekingsziekte van de huid waaraan volgens het RIVM bijna 400.000 Nederlanders lijden met een jaarlijkse kostenpost van € 150 miljoen. Deze ziekte wordt meestal behandeld met corticosteroïdzalven en/of afweeronderdrukkende medicijnen. Echter, soms werken deze middelen onvoldoende of geven ze te veel bijwerkingen.
 
Hierdoor houdt een deel van de patienten ernstige klachten die een grote impact hebben op hun eigen leven én dat van hun omgeving.
Er worden nu geneesmiddelen ontwikkeld die doelgericht de onstekingsactiviteit bij eczeem remmen. Dupilumab, dat begin 2018 in Nederland beschikbaar kwam, is het eerste echt specifieke geneesmiddel voor behandeling van constitutioneel eczeem.
 
Minder klachten
Dupilumab werd onderzocht in een gecontroleerde studie in 10 Europese landen bij 325 volwassen patiënten met moeilijk te behandelen constitutioneel eczeem. Alle patiënten werden behandeld met een corticosteroïdenzalf. Een deel kreeg daarnaast gedurende vier maanden injecties met dupilumab en een ander deel ontving injecties met een placebo.
 
Hoofdonderzoeker dr. Marjolein de Bruin-Weller, dermatoloog in het UMC Utrecht zegt: “Toevoeging van dupilumab aan een corticosteroïdenzalf gaf een significante verbetering van huidafwijkingen, zoals roodheid, huidverdikking, schilfering en krabletsels. Ook hadden patiënten minder jeuk, minder pijn aan de huid, minder slaapproblemen, minder depressieve gevoelens en een betere kwaliteit van leven.” Met dupilumab traden niet vaker bijwerkingen op dan in de placebogroep. Wel werden er kleine verschillen tussen groepen gevonden voor oogontsteking (vaker met dupilumab) en huidinfecties (minder vaak met dupilumab).
 
Expertisecentrum
Marjolein vervolgt: “We zien bij ons in het Nationale Expertisecentrum voor Eczeem vooral patiënten met meer ernstige vormen van deze ziekte die afweeronderdrukkende medicijnen moeten gebruiken. Patiënten stoppen soms met hun behandeling omdat deze onvoldoende werkt of omdat ze te veel bijwerkingen ondervinden. Ik ben erg blij dat we deze - tot voor kort moeilijk behandelbare patiëntengroep - nu met een behandeling op maat een écht alternatief kunnen bieden.”


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMC Utrecht
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Moeilijke eczeem patient nu ook goed behandelbaar
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 15 apr 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!