Bij de ingreep wordt de pylorus (de kringspier in de uitgang van de maag) van binnenuit gekliefd 

Maag-darm-leverartsen van het Maastricht UMC+ hebben goede resultaten behaald met een endoscopische ingreep om patiënten met vertraagde maaglediging te behandelen. Bij de ingreep wordt de pylorus (de kringspier in de uitgang van de maag) van binnenuit gekliefd, waardoor de maaginhoud beter doorstroomt naar de dunne darm. De ingreep is een primeur voor Nederland.

Vertraagde maaglediging (maagledigingsstoornis of gastroparese) kan verschillende oorzaken hebben. Het kan aangeboren zijn of het gevolg van diabetes type 2, maar komt ook voor als complicatie van een maagoperatie. Met name patiënten die al vele jaren suikerziekte hebben, kunnen er last van krijgen. Aangezien Nederland ruim één miljoen diabetici telt, gaat het om een potentieel grote groep patiënten.

Sondevoeding
Gastroparese kan tot ondervoeding leiden. Patiënten kunnen nauwelijks nog op een normale manier de dagelijkse kost tot zich nemen, hebben voortdurend last van een vol gevoel, misselijkheid en soms braken. Een deel van de patiënten krijgt dan sondevoeding. Dat kan via twee routes: een route gaat via de neus, keel, slokdarm en maag naar de dunne darm, de andere route leidt de sondevoeding door de buikwand via de maag naar de dunne darm.

Het niet op een normale manier kunnen eten, is een grote sociale handicap. De gangbare behandeling bestaat uit toediening van medicijnen die de maagontlediging bevorderen. Deze medicatie is echter niet altijd krachtig genoeg en kan maar tijdelijk gebruikt worden in verband met bijwerkingen. Alternatieven als het inspuiten van botox om de maagkringspier te verlammen, werken niet bij iedereen en hebben bovendien slechts tijdelijk effect. De huidige standaard als medicijnen niet meer werken, is een extra verbinding te maken naar de dunne darm of het klieven van de pylorus van buitenaf. Maar dat betekent dus een chirurgische ingreep onder volledige narcose. 

Goed resultaat
De nieuwe ingreep geschiedt endoscopisch, dus via een flexibele slang, die via de mond en de slokdarm in de maag wordt ingebracht. Vervolgens wordt de maaguitgang opgezocht. Met een klein elektrisch mesje wordt ter plekke het slijmvlies van de maag geopend, waardoor er een ingang ontstaat tussen het slijmvlies en de maagspier. Hier wordt als een ware een tunnel gecreëerd. Via die tunnel wordt de pylorus gespleten.

Pilot
Het endoscopisch klieven van de pylorus is (nog) geen standaard ingreep. Het betreft een pilot om de veiligheid te toetsen. Inmiddels zijn zes patiënten op deze manier behandeld. Alle ingrepen zijn technisch goed gelukt. Er hebben zich geen serieuze complicaties voorgedaan behoudens een milde nabloeding. Het is opvallend dat de meeste patiënten na de ingreep weer normaal kunnen eten en niet meer aangewezen zijn op sondevoeding. De eerste resultaten zijn zo bemoedigend dat een onderzoek gaat worden opgezet om deze minimaal-invasieve behandeling bij een grotere groep patiënten te evalueren.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : Maastricht UMC+
  • Bron bij dit artikel: : Maastricht UMC+
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Pylorus klieven via de endoscoop primeur voor Nederland
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Studenten
  • Datum: 18 apr 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!