Er zijn goede samenwerkingsafspraken gemaakt tussen het PMC en de 21 samenwerkende ziekenhuizen. 

Het Prinses Maxima Centrum (PMC) en de 21 samenwerkende ziekenhuizen hebben de zorg voor kinderen met kanker op orde. De ziekenhuizen voldoen aan de randvoorwaarden voor goede (basis)zorg. Er zijn goede samenwerkingsafspraken gemaakt tussen het PMC en de 21 samenwerkende ziekenhuizen. Er zijn wel verbeterpunten. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) verwacht van de ziekenhuizen dat zij deze voor 1 september 2018 hebben opgelost.

Grote veranderingen in de zorg zijn risicovol. Daarom onderzocht de inspectie de nieuwe manier van samenwerking in de zorg voor kinderen met kanker. Sinds 2014 wordt deze zorg meer geconcentreerd. De zorg voor deze kinderen vraagt om bijzondere deskundigheid, omdat de meeste vormen van kanker bij kinderen maar weinig voorkomen. Jaarlijks krijgen ongeveer 550 kinderen in Nederland kanker.

In het PMC wordt de diagnose gesteld en het behandelplan gemaakt. Daar worden ook de meest intensieve onderdelen van de behandeling gedaan. Voor overige delen van de zorg kunnen patiënten terecht bij een van de 21 aangesloten ziekenhuizen. Vaak is dat dichter bij huis. Hier moeten de ziekenhuizen dan wel goede afspraken over maken.

Voor dit onderzoek begon heeft de inspectie gesproken met vertegenwoordigers van zorgaanbieders en de vereniging van ouders van kinderen met kanker. Deze gesprekken gingen over wat zij de grootste risico’s vinden in deze verandering van zorg. Dit heeft de inspectie meegenomen in de inspectiebezoeken. Ook sprak de inspectie tijdens deze bezoeken met ouders en/of patiënten.

Documenten
Prinses Maxima Centrum en Shared Care Centra samen klaar voor goede kinderoncologische zorg

Infographic toezichtsonderzoek kinderoncologie


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : IGJ
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Zorg voor kinderen met kanker op orde
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 25 apr 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!