Met de nieuwe techniek wordt de normale omgeving van de nier, zoals in het lichaam, zo goed mogelijk nagebootst.

In het Erasmus MC is voor het eerst in Nederland met succes een nier getransplanteerd die met behulp van 'warme perfusie' van kwaliteit verbeterd is. Bij warme perfusie wordt de nier van een overleden donor, voorafgaand aan de transplantatie, aangesloten op een pomp en doorgespoeld met een verwarmd mengsel van bloed, medicijnen en voedingsstoffen.

Nabootsen
Met de nieuwe techniek wordt de normale omgeving van de nier, zoals in het lichaam, zo goed mogelijk nagebootst. Pas daarna wordt de nier geïmplanteerd in de ontvanger.

Oppepper
In Nederland werd de warme perfusietechniek tot op heden nog niet toegepast bij mensen. Wel was bekend op basis van Brits onderzoek bij transplantatiepatiënten dat behandeling met warme perfusie de resultaten van de transplantatie verbetert. De perfusie zorgt dat afvalstoffen uit de nier worden verwijderd en dat de energievoorraad van de cellen in de nier een oppepper krijgt.

Succesvol
Het Erasmus MC is onlangs begonnen met een studie waarbij deze nieuwe warmeperfusietechniek wordt getest. Tien patiënten op leeftijd krijgen van een oudere overleden donor een nier die met de warme vloeistof is behandeld. De eerste transplantatie is succesvol verlopen.

Senioren 
Niertransplantatie bij senioren komt door de vergrijzing steeds vaker voor. In 1999 heeft het Europese ‘verdeelstation’ van organen Eurotransplant een speciaal seniorenprogramma opgezet. Daarbij worden nieren van overleden 65-plussers zo veel mogelijk toegekend aan transplantatiekandidaten van 65 jaar en ouder.

Gespoeld
Om te zorgen dat ook oudere patiënten een kwalitatief goed orgaan kunnen ontvangen, wordt al enkele jaren onderzoek gedaan naar methoden om de kwaliteit van organen te verbeteren. Op dit moment wordt al standaard de zogeheten 'koude perfusie' toegepast in de niertransplantatie. De nier wordt na uitname bij de donor gespoeld met een koude vloeistof met medicatie.

Tijd nodig
“Nieren van oudere overleden donoren zijn geschikt voor een transplantatie”, zegt transplantatiechirurg Robert Minnee van het Erasmus MC, die de warme perfusie en de transplantatie uitvoerde. “Maar deze nieren hebben aanzienlijk meer tijd nodig om na de transplantatie goed te gaan werken. De ontvanger moet na de transplantatie vaak nog een paar weken dialyseren. De patiënt die de 'warm behandelde' nier heeft ontvangen, was direct na de transplantatie van de dialyse af.”

Beter
We verwachten dat patiënten die met de nieuwe techniek worden geholpen, ook na een jaar nog een beduidend betere nierfunctie hebben dan patiënten die een ‘koud behandelde’ nier hebben ontvangen.”


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Kwaliteit donornier stijgt met warme aanpak
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 06 mei 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!