Dit is een initiatief van het Antoni van Leeuwenhoek, VUmc/AMC, Noordwest Ziekenhuisgroep, MC Slotervaart, MC Zuiderzee, Rode Kruis Ziekenhuis, Andros Mannenkliniek en Ziekenhuis St Jansdal.

Negen ziekenhuizen slaan de handen ineen op het gebied van de oncologische prostaatchirurgie door het vormen van 'Het Prostaatkankernetwerk'. Dit is een initiatief van het Antoni van Leeuwenhoek, VUmc/AMC, Noordwest Ziekenhuisgroep, MC Slotervaart, MC Zuiderzee, Rode Kruis Ziekenhuis, Andros Mannenkliniek en Ziekenhuis St Jansdal. Nauwe samenwerking en centralisatie van de operaties waarborgen kwalitatief hoogwaardige behandelresultaten voor de patiënt.

Door het bundelen van expertise en kennis kunnen zowel de levensverwachting als het voorkomen van ingrijpende risico's zoals incontinentie en potentiestoornissen na de operatie verder verbeteren. Patiënten met prostaatkanker worden op termijn geopereerd in één instelling, het Antoni van Leeuwenhoek. Diagnostiek en nazorg vinden plaats in het eigen ziekenhuis.

Volumenorm
Het centraliseren van de prostaatkankeroperaties (prostatectomieën) op één locatie heeft veel voordelen voor de patiënt. Zo gaan de urologen minimaal 50 prostatectomieën per jaar uitvoeren, waardoor hun expertise nog verder verbetert. Deze ondergrens van 50 is nu (nog) niet verplicht, maar wel een advies vanuit de landelijke prostaatkankerstichting. De verplichte volumenorm van 100 ingrepen per jaar op één locatie vanaf 2019 wordt ruimschoots gehaald. Het streven is in 2020 750 prostaatkankeroperaties uit te voeren. Hiermee zal het netwerk ongeveer een kwart van de prostatectomieën in Nederland voor haar rekening nemen. Op dit moment is het Antoni van Leeuwenhoek koploper in Nederland met ruim 300 operaties in 2017.

Delen kennis en kunde meerwaarde voor patiënt
Door de nauwe samenwerking tussen de urologen van de aangesloten ziekenhuizen wordt kennis en kunde continu gedeeld. Bijvoorbeeld door het vormen van een multidisciplinaire overlegstructuur waar behandelplannen gezamenlijk worden besproken. Maar ook worden behandelresultaten kort cyclisch met elkaar vergeleken en verbeteringen direct toegepast in de praktijk. Hierdoor is iedere patiënt, ongeacht het ziekenhuis waar hij instroomt, verzekerd van hoogwaardig kwalitatieve zorg. Bovendien geeft de samenwerking een impuls aan wetenschappelijk onderzoek. De combinatie van twee academische ziekenhuizen, het in oncologische zorg en onderzoek gespecialiseerde Antoni van Leeuwenhoek en de perifere ziekenhuizen bieden kans onderzoekscohorten te vergroten en samen op te trekken bij benodigde innovaties.

Prostaatkankerstichting enthousiast
De urologen uit de genoemde instellingen zijn enthousiast over deze vergaande samenwerking. Zij zien het als een belangrijke stap voorwaarts om samen voor de patiënten de beste operatieve behandeling mogelijk te maken." Ook de Prostaatkankerstichting ondersteunt dit initiatief. Kees van den Berg: "Als voorzitter van de stichting ben ik verheugd over de samenwerkingsinitiatieven die verspreid over het land steeds meer ontstaan; de nauwe samenwerking zoals het Prostaatkankernetwerk, leidt tot verbetering van prostaatkankerzorg en is dus in het belang van zowel de patiënt als zijn naaste".  

Netwerk staat open voor andere ziekenhuizen
Op 1 september 2018 start de samenwerking tussen de negen ziekenhuizen. Op termijn wordt de samenwerking uitgebreid met andere ziekenhuizen.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Antoni van Leeuwenhoek
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Negen ziekenhuizen bundelen krachten in prostaatkankernetwerk
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Studenten
  • Datum: 06 jun 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!