Om 8.30 uur werd het startschot voor de Stofwisseltour gegeven in de patio van het Beatrix Kinderziekenhuis, waarna de teams worden uitgezwaaid door ouders en kinderen

Op vrijdag 22 juni vindt in het UMCG de start van de Stofwisseltour plaats. Meer dan 20 wielrenteams rijden 3 dagen lang in estafette ruim 500 kilometer langs de Nederlandse universitaire medische centra om geld in te zamelen voor onderzoek naar stofwisselingsziekten. De teams, bestaande uit patiënten, hun familie en vrienden en kinderartsen en laboratoriumspecialisten, rijden voor een overgroot deel voor een ziek of overleden kind. Vanuit het UMCG starten 2 teams, waaronder Team Nanoek en Team metabole specialisten.

Om 8.30 uur wordt het startschot voor de Stofwisseltour gegeven in de patio van het Beatrix Kinderziekenhuis, waarna de teams worden uitgezwaaid door ouders en kinderen. Op 24 juni finishen naar verwachting zo'n 240 fietsers in Amsterdam.

Met de wielrentour vragen de deelnemers aandacht voor deze onbekende ziekten. Dat is hard nodig, want jaarlijks krijgen 800 kinderen de diagnose van een stofwisselingsziekte - ook wel metabole ziekten genoemd - waarvan meer dan de helft overlijdt voor hun 18e verjaardag. Het zijn erfelijke ziekten, waarvan ongeveer 600 soorten bestaan. Bij het merendeel van deze ziekten is in lichaamscellen van de patiënt een specifiek enzym niet, of niet voldoende aanwezig, of wordt een transport- of structuureiwit niet goed samengesteld. Voor veel stofwisselingsziekten bestaat nog geen behandeling, waardoor veel kinderen zware geestelijke en lichamelijke beperkingen ontwikkelen.

De Stofwisseltour werd ooit opgericht door UMCG kinderarts Tom de Koning, samen met twee collega's en de ouders van twee zieke kinderen. De tour vindt voor het achtste jaar plaats en wordt georganiseerd door Stichting Stofwisselkracht.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : UMCG
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Start landelijke Stofwisseltour in UMCG
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers, Mantelzorgers, Studenten
  • Datum: 22 jun 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!