Na clobetasol is fusidinezuur het geneesmiddel dat in 2017 door dermatologen aan de meeste mensen (45.000) is voorgeschreven.

Crèmes en zalven met enkelvoudige corticosteroïden vormen de grootste groep geneesmiddelen waarvoor dermatologen een recept uitschrijven. Deze middelen staan vermeld op ongeveer een kwart van hun recepten. Neutrale dermatica, veelal toegepast ter afwisseling met de corticosteroïden, komen op de tweede plaats. Dat meldt de SFK deze week in het Pharmaceutisch Weekblad.

Nederlandse apotheken verstrekten in 2017 aan ongeveer 550.000 personen een geneesmiddel op recept van een dermatoloog. In totaal betrof dat ongeveer 1,7 miljoen verstrekkingen, wat neerkomt op gemiddeld bijna drie verstrekkingen per persoon per jaar. Hierbij zijn de verstrekkingen op basis van huisartsrecepten die herhalingen zijn van dermatologenrecepten niet meegeteld.

Corticosteroïden
Aan twee op de vijf mensen die in 2017 met een recept van de huidarts naar de apotheek kwamen, verstrekten de apotheken een huidpreparaat met alleen een corticosteroïde. Bij 70.000 patiënten ging het daarbij om clobetasol, een zeer sterk werkzaam corticosteroïde (ook wel aangeduid met klasse 4). Het is daarmee het meest door dermatologen voorgeschreven geneesmiddel. Nometason en betamethason zijn twee andere veel door dermatologen voorgeschreven corticosteroïden. Beide zijn sterk werkzaam (klasse 3) en worden ieder door ruim 40.000 patiënten gebruikt. Triamcinolon is een matig sterk werkzaam (klasse 2) corticosteroïde, 
waarmee dermatologen in 2017 35.000 gebruikers behandelden.

Ook huisartsen schrijven deze corticosteroïden voor, maar zijn terughoudender bij het voorschrijven van de sterker werkende corticosteroïden. Dat blijkt uit de omgekeerde rang¬orde van het aantal gebruikers van corticosteroïden op huisartsrecept. Bij huisartsen heeft juist triamcinolon de meeste gebruikers, betamethason minder en clobetasol nog minder.

Overige middelen
Na clobetasol is fusidinezuur het geneesmiddel dat in 2017 door dermatologen aan de meeste mensen (45.000) is voorgeschreven. Het wordt in lokale vorm toegepast bij huidinfecties. Huidartsen schrijven ook antibiotica voor systemische, orale toepassing voor. Van die antibiotica wordt doxycycline door de meeste personen (20.000) op recept van dermatologen gebruikt. Het wordt onder meer bij hardnekkige acne toegepast. Dermatologen behandelden in 2017 zo’n 35.000 mensen met fluorouracil in de vorm van een crème, onder meer voor huidkanker.

Andere door veel mensen toegepaste en door dermatologen voorgeschreven middelen zijn het combinatie¬preparaat met calcipotriol en betamethason (bij psoriasis) en het antimycoticum ketoconazol.


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : SFK
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: 40% bezoekers dermatoloog krijgt corticosteroïde-recept
  • Doelgroep: Zorgprofessionals
  • Datum: 29 jun 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!