Horizontaal Toezicht (HT) is een vrij nieuwe vorm van samenwerking tussen de zorgaanbieder en zorgverzekeraars

Het Erasmus MC gaat als eerste umc in 2018 verantwoording afleggen over de rechtmatigheid van de geleverde zorg op basis van Horizontaal Toezicht.

Wederzijds begrip
Horizontaal Toezicht (HT) is een vrij nieuwe vorm van samenwerking tussen de zorgaanbieder en zorgverzekeraars die steunt op vertrouwen, wederzijds begrip en transparant handelen. Vier niet-academische ziekenhuizen hebben hiermee de eerste ervaring opgedaan. Bij de umc's neemt het Erasmus MC het voortouw.

Dubbel werk
HT richt zich op de rechtmatigheid van de zorguitgaven: correct registreren en correct declareren. Dit toezicht voorkomt tijdrovende controles achteraf, als de rekening al is verstuurd en betaling al is gedaan, en daarmee dubbel werk. Zo willen ziekenhuizen en verzekeraars de controlelast verminderen.

Voordeel patiënt
David Voetelink, vice-voorzitter Raad van Bestuur van het Erasmus MC: "Een belangrijke reden voor ons als umc om over te gaan naar Horizontaal Toezicht is het voordeel voor de patiënt. Er is namelijk sneller een correcte declaratie, met minder correcties achteraf. Dat geeft sneller duidelijkheid over het eigen risico."

Voordeel ziekenhuis
"Daarnaast levert dit toezicht voor het Erasmus MC ook andere voordelen op, zoals sneller zekerheid over de gerealiseerde omzet. Bovendien verbetert HT onze relatie met zorgverzekeraars en financiers. Met deze nieuwe manier van samenwerken durven we de knelpunten in het registratieproces nu open met onze zorgverzekeraars te bespreken. Dat is nieuw en gaat enorm veel opleveren."

 

Aanvullende info ...

Raadpleeg de bron en/of aanbieder voor meer informatie over dit bericht. Nieuws kan veranderen, fouten of onjuistheden omvatten. Lees ook onze disclaimer en rapporteer a.u.b. berichten, reacties en/of beeld die ingaan tegen onze voorwaarden.

Klik op de onderstaande tags voor relevante berichten, indien aanwezig ...

Fotograaf of fotobureau: : INGImages
Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
Wat is de URL bij deze bron?: https://www.erasmusmc.nl/patientenzorg_algemeen/nl/nieuws-zorg/over.op.horizontaal.toezicht/
Originele titel: Over op Horizontaal Toezicht
Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
Datum: 2018-07-16


Volg het nieuws ook via...

 

facebook Facebook

twitter Twitter

rss RSS

mail E-mail nieuwsbrief

 ZorgKrant.nl binnen Twitter.com