Horizontaal Toezicht (HT) is een vrij nieuwe vorm van samenwerking tussen de zorgaanbieder en zorgverzekeraars

Het Erasmus MC gaat als eerste umc in 2018 verantwoording afleggen over de rechtmatigheid van de geleverde zorg op basis van Horizontaal Toezicht.

Wederzijds begrip
Horizontaal Toezicht (HT) is een vrij nieuwe vorm van samenwerking tussen de zorgaanbieder en zorgverzekeraars die steunt op vertrouwen, wederzijds begrip en transparant handelen. Vier niet-academische ziekenhuizen hebben hiermee de eerste ervaring opgedaan. Bij de umc's neemt het Erasmus MC het voortouw.

Dubbel werk
HT richt zich op de rechtmatigheid van de zorguitgaven: correct registreren en correct declareren. Dit toezicht voorkomt tijdrovende controles achteraf, als de rekening al is verstuurd en betaling al is gedaan, en daarmee dubbel werk. Zo willen ziekenhuizen en verzekeraars de controlelast verminderen.

Voordeel patiënt
David Voetelink, vice-voorzitter Raad van Bestuur van het Erasmus MC: "Een belangrijke reden voor ons als umc om over te gaan naar Horizontaal Toezicht is het voordeel voor de patiënt. Er is namelijk sneller een correcte declaratie, met minder correcties achteraf. Dat geeft sneller duidelijkheid over het eigen risico."

Voordeel ziekenhuis
"Daarnaast levert dit toezicht voor het Erasmus MC ook andere voordelen op, zoals sneller zekerheid over de gerealiseerde omzet. Bovendien verbetert HT onze relatie met zorgverzekeraars en financiers. Met deze nieuwe manier van samenwerken durven we de knelpunten in het registratieproces nu open met onze zorgverzekeraars te bespreken. Dat is nieuw en gaat enorm veel opleveren."


Tags bij dit artikel:


Artikelen met gelijksoortige tags:


Gegevens bij dit artikel:

  • Fotograaf of fotobureau: : INGImages
  • Bron bij dit artikel: : Erasmus MC
  • Wat is de URL bij deze bron?: Website bezoeken
  • Originele titel: Over op Horizontaal Toezicht
  • Doelgroep: Zorgprofessionals, Beleidsmakers
  • Datum: 16 jul 2018

 


Disclaimer bij dit artikel:
Hoewel wij ernaar streven om correcte en actuele informatie te verschaffen, kunnen wij niet garanderen dat de informatie juist is op het moment waarop deze ontvangen wordt, of dat de informatie na verloop van tijd nog steeds juist is. Informatie binnen het ZorgKrant.nl en het Zorgportaal.nl netwerk zijn niet bedoeld als een medisch advies of ter vervanging van het advies van een arts en/of BIG geregistreerde professional. Op grond van de aangeboden informatie dienen derhalve geen acties te worden ondernomen zonder voorafgaand deskundig advies.


Ongewenst of inhoudelijke vragen over dit artikel?
De meeste berichten binnen onze site zijn afkomstig van onze partners, overheid, belangenorganisaties, universiteiten en kennisorganisaties, etc. Ziet u een fout of heeft u inhoudelijke feedback? neem dan contact op met de bron van het artikel!, aangegeven onderaan ieder artikel.
Ziet u een bericht welke, ondanks onze beperkte controle, ingaat tegen onze gedragscodes, de wetgving, etc. , neem dan a.u.b. contact op met onze redactie!

Aanmelden e-mail nieuwsbrief

ZorgKrant.nl is een initiatief van de stichting Care Net Holland!